Karminadle abo klopse (Kotlety mielone)




Tych roztomajtych nazwōw1 je tyla, że mało fto2 je wszyske znoł3: karminadle, karbinadle, klopsy, klopse… Niyrozki to i na jedny ulicy ludzie inaczy na nie gołdali. U nos w dōma gołdali my klopse. I w dołwniejszych czasach to bōło take danie, co to sie je robiōło na sobota, a do nich nojlepi zawsze pasowoł panczkraut4– jak go zrobić, napisza kedy indzi5.

Nim zrobiōłech te karminadle, to żech sie trzech gospodyniōw pytoł o recept6 i wszyske trzi- choć dwie z inkszych7 wsi, a jedna nawet z miasta- pedziały8 to samo.

Co potrza?

0,5 kg mielōnego miysa- nojlepi to sie je zrobić samymu, abo wybrać sie u masołża9 kōnsek10 i dać go tam zmielić

jajco

cebula

czosnek

staro bōłka (zamoczōno we wodzie abo mlyku), a jak niy mołcie bōłki, to dejcie 3 łeżki11 tarty bōłki

sōl i pieprz

tarto bōłka do obtoczynia klopsōw

olyj12

Ja tam sie to yno trocha zmiyniōł. Dołech tarto bōłka, co żech zamoczōł w piwie i do lepszego trawiynia jeszcze łyżeczka majeranku. A jedna kōmratka,13 pedziała14 mi, że łona dołwo tyż łyżeczka musztardy- sprōbowołech i bōło15 dobre.

Cebula nojlepi nojprzōd zeszklić na maśle klarowanym (abo na oleju, ale to masło do16 nom jeszcze lepszy smak). Jo wciepłech17 tam tyż wyciśniynty czosnek.

Jak już to zrobicie, wciepcie wszyske składniki do miski i fajnie wyrōbcie, żeby sie te wszyske składniki połōnczōły.18 Potyn19 ukulejcie sie take spłaszōne kulki, obturlejcie w tarty bōłce i na rozgrzōno patelnia. Upiyczcie20 na złoty kolor i fertich21.

Jo zrobiōłech dō nich taki szałołt ze brokuła, kartołfli22 i syra, ale przepis na niego, to już przidzie jutro. Smacznego:)

 

1 różnych nazw

2 fto

3 zna

4 danie z kapusty i ziemniaków

5 kiedy indziej

6 przepis

7 różnych

8 powiedziały

9 rzeźnika, w sklepie mięsnym

10 kawałek

11 łyżki

12 olej

13koleżanka

14powiedziała

15było

16 Da nam

17 wrzuciłem

18 połączyły

19 później

20 upieczcie

21 gotowe

22 ziemniaków




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*