Bigos Teściowyj ( i nie ma co tłumaczyć ;) )

Receptōw1 na bigos je kans2. Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw3 i nojczyńścij4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji Babie pedzioł5, że chciołbych taki narychtować na Sylwestra, to mi padała6, ze ôn7 je za ajnfach8 i że na Sylwestra to by musiało być co barzi9 eleganckego, no i że tyn bigos ôd ni ôd Mutry10 bōłby lepszy… no i tak to Chop niy moł wyjścia, yno musi rychtować Bigos ôd Teściowyj 😉

Trza prziznać, że ôn je richtich11 dobry, ze śliwkōma, grzibami, winym i całōm gōrōm miysa. Tyn recept je we ôd ni familiji już dojś dugo i zajś idzie na nastympne pokolynie.

Co potrza?

2 kg kapusty kiszōnyj

50 dkg wōsztu12

30 dkg wyndzōnki

80 dkg żeberek wieprzowych

50 dkg karczku abo łopatki

2 cebule

trocha masła klarowanego

ze 5 liści laurowych

5-7 kulek ziela angelskego

1 łeżeczka majeranku

1 łeżeczka tymianku

10-15 suszōnych śliwek

5-7 ziorek jałowca

2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw13)

flaszka14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy 😉

łeżka cukru

Na sōm15 poczōntek przepōkejcie16 i wyciście kapusta. Na maśle klarowanym zeszklijcie- we gorku, we ftorym sie bydzie robiōł tyn bigos- pokrōno17 cebula i potyn dociepcie18 do tego kapusta i niech ôna sie już zacznie pomału warzić19. Mogecie do tego tyż już wciepnōńć prziprawy. Tera bierymy sie za boczek, wōszt i miyso. Pokrejcie to wszyjsko i partiami przipiykejcie20 na patelni i wciepujcie do gorka ze kapustōm. Żeberka mogecie pokroć na wiynksze kōnski21 ze kościōm i po podpieczyniu wciepnōńć do reszty- jak bigos baje fertich,22 to sie je wyciōngnie i lepi wyciepnie kojści i pokreje23. Grziby przepōkejcie24 i uwarzcie- dejcie yno trocha wody. Jak sie uwarzōm, to je pokrejcie, a woda wlyjcie do kapusty, to bydzie nōm lepi wōniało25. Dolyjcie do tego jeszcze trocha wina i niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr26, żeby sie niy przipołlōło27. Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki. Jak już wszyske miysa bydōm miynke, to go jeszcze dosmakujcie28. Taki bigos je nojlepszy na drugi abo i trzeci dziyń, bez to nojlepi zrobić go aby dziyń przed fajerym29. Już sie robia godny30… Smacznego 🙂

Bigos Teściowyj-małe

1przepisów; ō- samogłoska w wymowie między o i u

2dużo

3pomidorów

4najczęściej

5powiedział

6powiedziała

7ô=ło

8zwyczajny

9bardziej

10mamy

11naprawdę

12kiełbasy

13prawdziwków

14butelka

15sam

16przepłuczcie

17pokrojoną

18dorzućcie

19gotować

20przypiekajcie

21kawałki

22gotowy

23pokroi

24przepłuczcie

25pachnieć

26uważajcie

27przypaliło

28doprawcie

29imprezą

30głodny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *