Klōzki (Kluski śląskie)

Z dziurōm[1] abo[2] bez? Idzie pedzieć[3], że to je tako filozofijoł ślōnski klōzki. Joł[4] tam wia[5] jedno: ani Ōłma[6] Albina, ani Ōłma Ana żodnych[7] dziurōw we klōzkach niy robiōły[8], niy robi ich moja Muter i niy byda robiōł[9] jo. W Polsce sie na nie gołdo[10] ślōnske, a tak po prołwdzie[11]– jak mi to ostatnio pedziała Ciotka Eldza- to łone prziszły z Niymiec.[12] Te richtig[13] ślōnske klōski to sie robi z samych kartołfli[14]: uwarzōnych[15] i surowych. Ale jak je narychtować[16], to już Wōm powia[17] w inkszym ôdcinku:)

 

Co potrza?

kartołfle- ciynżko tak pedzieć wiela[18] tych kartołfli trza,[19] bo to przeca żołdyn[20], fto[21] robi klōski, ich niy wołży.[22] Jakby co, to wejście[23] sie ich kilo[24]. Ważne je[25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych[26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa.

1 jajco

kartofylmyjl[27]

2-3 łeżki śmiynōnki[28] abo mlyka[29] abo i mlyka skōndynsowanego[30] (co tam mołcie[31])

sōl

Kartołfle łobiercie[32], uwarzcie i przepresujcie[33]. Potyn[34] uklepcie sie z nich w misce tako gōrka,[35] podzielcie na 4 czyńści (nojlepi zrobić sie nożym[36] taki srogi krziżyk[37]). Jedna czyńść dejcie[38] na bok i w te puste miejsce nasypcie kartofylmyjlu. Terozki cołfcie[39] to wszysko trocha na bok. Wbijcie tam jajco, wlyjcie mlyko i musicie je razym dobrze rozfyrlać.[40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa.[41]

Terezki umyjcie sie rance[42] i biercie[43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōzki- im mańsze tym lepi.[44]

Uwarzcie sie wody, wciepcie[45] tam soli i dołwejcie[46] klōzki- zamiyszjcie[47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły[48] do gorka. Jak przidōm[49] na gōra, to jeszcze nich sie chwila powrōm[50] na małym ôgniu[51]. Na kōniec wyłōnczcie[52] je, przikryjcie[53] i niech sie pocinujōm.[54] I fertich:)

Take klōzki to idzie zjejś z bele czym[55], ale nojlepi ze roladōma[56] i modrōm kapustōm- recept[57] przidzie niyskorzyj.[58] Smacznego:)

Kloski

[1] ō- samogłoska pomiędzy”o” i „u”

[2] albo

[3] można powiedzieć

[4] ja

[5] wiem

[6] babcia

[7] żadne

[8] robiły

[9] nie będę robił ja

[10] mówi

[11] naprawde

[12] one pochodzą z Niemiec

[13] naprawdę

[14] ziemniaków

[15] ugotowanych

[16] przygotować

[17] innym

[18] ile

[19] potrzeba

[20] przecież nikt

[21] kto

[22] waży

[23] proszę wziąć

[24] 1 kg

[25] jest

[26] młodych

[27] mąka ziemniaczana

[28] śmietany

[29] mleka

[30] mleko skondensowane

[31] macie

[32] obierzcie

[33] przeciśnijcie

[34] później

[35] górkę

[36] nożem

[37] duży krzyżyk

[38] dajcie

[39] odsuńcie

[40] roztrzepać

[41] na gładką masę

[42] ręce

[43] bierzcie

[44] im mniejsze tym lepiej

[45] wrzućcie

[46] proszę dawać

[47] pomieszajcie

[48] przykleiły

[49] wypłyną

[50] pogotują się

[51] ogniu

[52] wyłączcie

[53] przykryjcie

[54] podochodzą

[55] zjeść z czymkolwiek

[56] roladami

[57] przepis

[58] pojawi się później

Please follow and like us:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*