Na kŏżdym fajerze1 u Tanty2 Eldzy bōły take fajne małe klopse ze rybōw, kere wartko sie traciōły3. Szło by pedzieć, że to take bratheringi4, yno trocha przemelane5 bez flajszmaszyna6. Ône tyż sōm we zalywie ze ôctu i bez to mogecie je we zimnym nawet i ze dwa tydnie potrzimać, choć mie sie zdŏ, że aż tyla to niy wytrzimiecie i za pŏra dni je zezrecie 😉
Co potrza?
500 g zielōnych śledzi (niy bōjcie sie- ône niy majōm zielōnyj farby, yno tak sie gŏdo na surowe filety ze śledzia)
1 żymła7
2 cebule
1 jajco
tarto bōłka
połra listkōw bobkowych
połra kulek ziela angelskego
sōl i pieprz
łeżka cukru
1/2 szklōnki ôctu winnego abo ze jabek (choc po tōniu bydzie z ôctym szpyrytusowym)
olyj do smażynio
łeżka masła klarowanego
liter wody
jŏ żech doł tyż poła łeżeczki gorczycy i pŏra kulek zielōnego pieprzu
Żymła zamoczcie we wodzie. Śledzie pomelejcie bez maszynka, dociepcie tam poła cebuli, a na kōniec wyciśniynto ze wody żymła. Dejcie do tego niyskorzi jajco (surowe), sōl i pieprz. Ukulejcie małe kulki i obturlejcie we tartyj bōłce. Łozgrzyjcie na patelni olyj i piyczcie na nim klopse. Jak już bydōm fajnie przibrōnołcōne8, to je przełōżcie do jaki srogi krauzy abo małego bōnclŏka9.
Terŏzki trza narychtować zalywa. Pokrejcie cebula i zeszklijcie na łeżce masła klarowanego. Niyskorzi dolyjcie tam liter wody, 1/2 szklōnki ôctu, dejcie sōl, pieprz, ziele angelske, liście bobkowe, łeżka cukru (mogecie tyż dać gorczyca abo kulki zielōnego pieprzu) i niech sie to chwila powarzi. Na sōm kōniec trza zalŏć te kulki zalywōm, na wiyrch10 dać pŏra łeżek tego oleju ze smażyniŏ i dać im sie przegryjś- aby 24 godziny. Smacznego 🙂
1uroczystości
2cioci
3znikały
4śledzie opiekane
5przemielone
6maszynka do mięsa
7bułka
8przyrumienione
9garnek kamionkowy
10górę
Moj Drogi.
Zycza Ci i Twoji Rodzinie super fajnego Nowego Roku .Zdrowio i blogoslawiynstwa Bozego.
Dali tych fajnych naszych ,slaskich rezeptow-bo na szczynscie jest jich kupa.
Dziynkuja i tyż winszuja wszyjskego nojlepszego 🙂