Już ôd1 listopada rychtuja2 roztomajte3 wersje tego piernika i musza pedzieć4, że sie werciōło5. Podstawowy recept6 mōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł7, przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice, co po naszymu by bōło: wszyjske prziprawy i bez to żech sie pomyśloł, że już wiyncyj tymu piernikowi niy trza. A że niyftorzi gołdajōm na ziele angelske tyż jamajski pieprz, to idzie pedzieć, że bańdzie to pfeferkuchyn9 ze kartołflōma.
Co potrza?
0,5 kg uwarzōnych10 i przepresowanych11 kartołfli (nojlepi je przepresować, jak sōm gorke12)
0,5 kg mōnki pszynny
25 dkg cukru
0,5 kg miodu
kostka masła (rozpuszczōnoł)
5 jajec
5 dkg kakao
1 dkg amōniaku (jak byjście go nikaj niy mogli znojś, to mogecie dać 2 łeżeczki sody ôczyszczōnyj, choć ze amōniakym je fajniyjsze)
2 łeżki mielōnego ziela angelskigo
10 dkg rodzynkōw
10 dkg płatkōw ze mandli
10 dkg kandyzōwanyj skōrki ze apfylziny13
trocha mlyka
Polywa:
5 dkg masła
5 łeżek cukru
3 łeżki mlyka
1 łeżka kakao
Nojprzōd14 ubijcie jajca ze cukrym, potyn wciepcie15 do tego reszta składnikōw i fajnie wymiyszejcie. Pamiyntejcie, żeby amōniak pryndzyj rozrobić we mlyku (styknie ćwierć szklōnki) i żeby tego niy wōniać16, bo śmierdzi jak pierōn. Ale już we pierniku tego smrodu niy bydzie- niy bōjcie sie 😉 Jak już to wszyjsko rozmiyszołcie17, to wlyjcie tyn piernik na wiynkszoł blacha wyłożōnoł papiōrym do pieczynia i wrojście do bratruły18 rozgrzōnyj na 180 stopni. Niech sie to tam posiedzi tak ze 40-50 minut- musicie dać pozōr19, żeby sie niy przipołlōło20. Bez tyn czas mogecie sie zrobić polywa. Wszyjske ôd ni21 składniki wciepcie do gorka, dejcie na piec i niech sie to na małym ôgniu trocha powarzi.
Jak już tyn pfeferkuch bydzie fertich, to go wyciōngcie22, posmarujcie polywōm, niech trocha sie ochōdzi23 i… biercie sie za niego. Smacznego 🙂
1ô=ło
2przygotowuję
3różne
4powiedzieć
5opłaciło; ō- samogłoska w wymowie między o i u
6przepis
7wspominałem
8kilka
9piernik
10ugotowanych
11przeciśniętych przez praskę
12gorące
13pomarańczy
14najpierw
15wrzućcie
16wąchać
17rozmieszacie
18piekarnika
19uważać
20przypaliło
21jej
22wyciągnijcie
23ostudzi
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Upieklach dzisiej tyn piernik. Wyloz z pieca fajnie wyrosniynty. Wonio w calyj chalpie.
Dzienkuja za przepis.
To sie fest raduja 🙂 Smacznego 🙂
A dobry tyn piernik. Jutro upieka z monki bezglutenu, to do mojej cery. Nie poradzi jejs inkszego piernika ino bezglutynu.
Dom znac jak sie udol. No to pyrsk.
Mie smakowoł, a jak u Wołs wyszoł?
Brakuje mi w tym przepisie innych korzyni, a za wiela w nim cukru i chyba go pomina kej tela trza miodu…a przekreja go i pomaża powidłami. spróbuja go upiec na Wszystkich Świyntych
Korzyni tam jeszcze idzie przeca ôdciepnōńć. A cuker… Jŏ tyż ostatnio doł mani. Czekōm na efekt ?