Receptōw1 na bigos je kans2. Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw3 i nojczyńścij4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji Babie pedzioł5, że chciołbych taki narychtować na Sylwestra, to mi padała6, ze ôn7 je za ajnfach8 i że na Sylwestra to by musiało być co barzi9 eleganckego, no i że tyn bigos ôd ni ôd Mutry10 bōłby lepszy… no i tak to Chop niy moł wyjścia, yno musi rychtować Bigos ôd Teściowyj 😉
Trza prziznać, że ôn je richtich11 dobry, ze śliwkōma, grzibami, winym i całōm gōrōm miysa. Tyn recept je we ôd ni familiji już dojś dugo i zajś idzie na nastympne pokolynie.
Co potrza?
2 kg kapusty kiszōnyj
50 dkg wōsztu12
30 dkg wyndzōnki
80 dkg żeberek wieprzowych
50 dkg karczku abo łopatki
2 cebule
trocha masła klarowanego
ze 5 liści laurowych
5-7 kulek ziela angelskego
1 łeżeczka majeranku
1 łeżeczka tymianku
10-15 suszōnych śliwek
5-7 ziorek jałowca
2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw13)
flaszka14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy 😉
łeżka cukru
Na sōm15 poczōntek przepōkejcie16 i wyciście kapusta. Na maśle klarowanym zeszklijcie- we gorku, we ftorym sie bydzie robiōł tyn bigos- pokrōno17 cebula i potyn dociepcie18 do tego kapusta i niech ôna sie już zacznie pomału warzić19. Mogecie do tego tyż już wciepnōńć prziprawy. Tera bierymy sie za boczek, wōszt i miyso. Pokrejcie to wszyjsko i partiami przipiykejcie20 na patelni i wciepujcie do gorka ze kapustōm. Żeberka mogecie pokroć na wiynksze kōnski21 ze kościōm i po podpieczyniu wciepnōńć do reszty- jak bigos baje fertich,22 to sie je wyciōngnie i lepi wyciepnie kojści i pokreje23. Grziby przepōkejcie24 i uwarzcie- dejcie yno trocha wody. Jak sie uwarzōm, to je pokrejcie, a woda wlyjcie do kapusty, to bydzie nōm lepi wōniało25. Dolyjcie do tego jeszcze trocha wina i niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr26, żeby sie niy przipołlōło27. Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki. Jak już wszyske miysa bydōm miynke, to go jeszcze dosmakujcie28. Taki bigos je nojlepszy na drugi abo i trzeci dziyń, bez to nojlepi zrobić go aby dziyń przed fajerym29. Już sie robia godny30… Smacznego 🙂
1przepisów; ō- samogłoska w wymowie między o i u
2dużo
3pomidorów
4najczęściej
5powiedział
6powiedziała
7ô=ło
8zwyczajny
9bardziej
10mamy
11naprawdę
12kiełbasy
13prawdziwków
14butelka
15sam
16przepłuczcie
17pokrojoną
18dorzućcie
19gotować
20przypiekajcie
21kawałki
22gotowy
23pokroi
24przepłuczcie
25pachnieć
26uważajcie
27przypaliło
28doprawcie
29imprezą
30głodny
Dodaj komentarz