Z dziurōm[1] abo[2] bez? Idzie pedzieć[3], że to je tako filozofijoł ślōnski klōzki. Joł[4] tam wia[5] jedno: ani Ōłma[6] Albina, ani Ōłma Ana żodnych[7] dziurōw we klōzkach niy robiōły[8], niy robi ich moja Muter i niy byda robiōł[9] jo. W Polsce sie na nie gołdo[10] ślōnske, a tak po prołwdzie[11]– jak mi to ostatnio pedziała Ciotka Eldza- to łone prziszły z Niymiec.[12] Te richtig[13] ślōnske klōzki to sie robi z samych kartołfli[14]: uwarzōnych[15] i surowych. Ale jak je narychtować[16], to już Wōm powia[17] w inkszym ôdcinku:)
Co potrza?
kartołfle- ciynżko tak pedzieć wiela[18] tych kartołfli trza,[19] bo to przeca żołdyn[20], fto[21] robi klōzki, ich niy wołrzy.[22] Jakby co, to wejście[23] sie ich kilo[24]. Ważne je[25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych[26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa.
1 jajco
kartofylmyjl[27]
2-3 łeżki śmiynōnki[28] abo mlyka[29] abo i mlyka skōndynsowanego[30] (co tam mołcie[31])
sōl
Kartołfle łobiercie[32], uwarzcie i przepresujcie[33]. Potyn[34] uklepcie sie z nich w misce tako gōrka,[35] podzielcie na 4 czyńści (nojlepi zrobić sie nożym[36] taki srogi krziżyk[37]). Jedna czyńść dejcie[38] na bok i w te puste miejsce nasypcie kartofylmyjlu. Terozki cołfcie[39] to wszysko trocha na bok. Wbijcie tam jajco, wlyjcie mlyko i musicie je razym dobrze rozfyrlać.[40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa.[41]
Terezki umyjcie sie rance[42] i biercie[43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōzki- im mańsze tym lepi.[44]
Uwołrzcie sie wody, wciepcie[45] tam soli i dołwejcie[46] klōzki- zamiyszjcie[47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły[48] do gorka. Jak przidōm[49] na gōra, to jeszcze nich sie chwila powrōm[50] na małym ôgniu[51]. Na kōniec wyłōnczcie[52] je, przikryjcie[53] i niech sie pocinujōm.[54] I fertich:)
Take klōzki to idzie zjejś z bele czym[55], ale nojlepi ze roladōma[56] i modrōm kapustōm- recept[57] przidzie niyskorzyj.[58] Smacznego:)
[1] ō- samogłoska pomiędzy”o” i „u”
[2] albo
[3] można powiedzieć
[4] ja
[5] wiem
[6] babcia
[7] żadne
[8] robiły
[9] nie będę robił ja
[10] mówi
[11] naprawde
[12] one pochodzą z Niemiec
[13] naprawdę
[14] ziemniaków
[15] ugotowanych
[16] przygotować
[17] innym
[18] ile
[19] potrzeba
[20] przecież nikt
[21] kto
[22] waży
[23] proszę wziąć
[24] 1 kg
[25] jest
[26] młodych
[27] mąka ziemniaczana
[28] śmietany
[29] mleka
[30] mleko skondensowane
[31] macie
[32] obierzcie
[33] przeciśnijcie
[34] później
[35] górkę
[36] nożem
[37] duży krzyżyk
[38] dajcie
[39] odsuńcie
[40] roztrzepać
[41] na gładką masę
[42] ręce
[43] bierzcie
[44] im mniejsze tym lepiej
[45] wrzućcie
[46] proszę dawać
[47] pomieszajcie
[48] przykleiły
[49] wypłyną
[50] pogotują się
[51] ogniu
[52] wyłączcie
[53] przykryjcie
[54] podochodzą
[55] zjeść z czymkolwiek
[56] roladami
[57] przepis
[58] pojawi się później
Te kluski z kartofli gotowanych i surowych w centralnej Polsce nazywają sie PYZY