Klōzki (Kluski śląskie)

Z dziurōm[1] abo[2] bez? Idzie pedzieć[3], że to je tako filozofijoł ślōnski klōzki. Joł[4] tam wia[5] jedno: ani Ōłma[6] Albina, ani Ōłma Ana żodnych[7] dziurōw we klōzkach niy robiōły[8], niy robi ich moja Muter i niy byda robiōł[9] jo. W Polsce sie na nie gołdo[10] ślōnske, a tak po prołwdzie[11]– jak mi to ostatnio pedziała Ciotka Eldza- to łone prziszły z Niymiec.[12] Te richtig[13] ślōnske klōzki to sie robi z samych kartołfli[14]: uwarzōnych[15] i surowych. Ale jak je narychtować[16], to już Wōm powia[17] w inkszym ôdcinku:)

 

Co potrza?

kartołfle- ciynżko tak pedzieć wiela[18] tych kartołfli trza,[19] bo to przeca żołdyn[20], fto[21] robi klōzki, ich niy wołrzy.[22] Jakby co, to wejście[23] sie ich kilo[24]. Ważne je[25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych[26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa.

1 jajco

kartofylmyjl[27]

2-3 łeżki śmiynōnki[28] abo mlyka[29] abo i mlyka skōndynsowanego[30] (co tam mołcie[31])

sōl

Kartołfle łobiercie[32], uwarzcie i przepresujcie[33]. Potyn[34] uklepcie sie z nich w misce tako gōrka,[35] podzielcie na 4 czyńści (nojlepi zrobić sie nożym[36] taki srogi krziżyk[37]). Jedna czyńść dejcie[38] na bok i w te puste miejsce nasypcie kartofylmyjlu. Terozki cołfcie[39] to wszysko trocha na bok. Wbijcie tam jajco, wlyjcie mlyko i musicie je razym dobrze rozfyrlać.[40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa.[41]

Terezki umyjcie sie rance[42] i biercie[43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōzki- im mańsze tym lepi.[44]

Uwołrzcie sie wody, wciepcie[45] tam soli i dołwejcie[46] klōzki- zamiyszjcie[47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły[48] do gorka. Jak przidōm[49] na gōra, to jeszcze nich sie chwila powrōm[50] na małym ôgniu[51]. Na kōniec wyłōnczcie[52] je, przikryjcie[53] i niech sie pocinujōm.[54] I fertich:)

Take klōzki to idzie zjejś z bele czym[55], ale nojlepi ze roladōma[56] i modrōm kapustōm- recept[57] przidzie niyskorzyj.[58] Smacznego:)

Kloski

[1] ō- samogłoska pomiędzy”o” i „u”

[2] albo

[3] można powiedzieć

[4] ja

[5] wiem

[6] babcia

[7] żadne

[8] robiły

[9] nie będę robił ja

[10] mówi

[11] naprawde

[12] one pochodzą z Niemiec

[13] naprawdę

[14] ziemniaków

[15] ugotowanych

[16] przygotować

[17] innym

[18] ile

[19] potrzeba

[20] przecież nikt

[21] kto

[22] waży

[23] proszę wziąć

[24] 1 kg

[25] jest

[26] młodych

[27] mąka ziemniaczana

[28] śmietany

[29] mleka

[30] mleko skondensowane

[31] macie

[32] obierzcie

[33] przeciśnijcie

[34] później

[35] górkę

[36] nożem

[37] duży krzyżyk

[38] dajcie

[39] odsuńcie

[40] roztrzepać

[41] na gładką masę

[42] ręce

[43] bierzcie

[44] im mniejsze tym lepiej

[45] wrzućcie

[46] proszę dawać

[47] pomieszajcie

[48] przykleiły

[49] wypłyną

[50] pogotują się

[51] ogniu

[52] wyłączcie

[53] przykryjcie

[54] podochodzą

[55] zjeść z czymkolwiek

[56] roladami

[57] przepis

[58] pojawi się później

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*