Niy dojś1, że żech we łostatnim miesiōncu eksperymyntowoł ze pizzōm w dōma, to żech jeszcze pojechoł do Włoch, coby tam te roztomajte pizze pokosztować. I musza Wōm pedzieć, że niby składniki majōm podobne, ale w smaku to niyrołz jedna kole drugi sie niy moge stanōńć… to trocha jak ze babōma, na jedne niy idzie patrzeć, a przed inkszymi aże sie chopom uginajōm kolana. Krupniociosa [czyt. Krupnioczioza] wyszła richtig dobrze- a gołdali2 mi to i nawet cudze3 ludzie, co to bez cufal4 trefiyli na kostprōba5.
Co potrza?
Ciasto na jedna łokrōngłoł pizza:
1 szklōnka mōnki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie)
1/3 szklōnki mlyka
1 dkg drożdży
trocha soli
pó6 łeżeczki cukru
2 łeżki oliwy
Wiyrch7:
50-80 ml gynstyj śmiytōnki
1 zōmbek czosku
połra gałōnzek natki pietruszki
2 mańsze krupnioki
pó boreju8
10 dkg wyndzonki9
10-15 dkg żōłtego syra
pó łeżeczki orygano10
Mōnka przesujcie11 do jaki miski- mogecie jōm tyż przesiołć. Na pośrodku zrōbcie dziura i wlyjcie dō ni letnie mlyko, dejcie cuker i pokruszcie drożdże. Tera odstołwcie to na 10-15 min., coby te drożdże zaczły robić. Joł włōnczōł na chwila piekarnik (bratruła) na 50 stopni i jak sie leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie.
Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyrōbcie jednolite ciasto- keby sie za kans12 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć13 trocha mōnki. Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min.
Jak już nōm fajnie urosło, to sie wejście14 nudelkula, posypcie na stolnica abo blat trocha mōnki i rozkulejcie sie ta pizza na łokrōngło. Tera idzie sie domyśleć, że zajś jōm na chwila dōmy we ciepłe miejsce, a potyn już yno wciepowanie na wiyrch dobroci15.
Bez tyn czas jak łona nom tam rojśnie, mogecie sie przigotować składniki na wiyrch. Do śmiytōnki wyciście 1 zōmbek czosku, pokrejcie trocha natki, dejcie soli i pieprzu. Boryj pokrejcie na take półtalarki abo talarki, wyndzonka we kostka, a krupnioka seblyczcie16 ze skōry i pokrejcie na 1 cm szajby17. Syr zetrzyjcie, a piec rozgrzyjcie sie na 225-230 stopni.
Jak już spodek trocha podrośnie, to rozsmarujcie na wiyrchu śmiytōnka ze dodatkami, fajnie po cołojści porozkłołdejcie szajby krupnioka i posujcie to noprzōd18 pokrōnym borejym, a na kōniec syrym.
We pizzeriach to łoni mojōm piece rozgrzōne na ponad 300 stopni i bez to te pizze siedzōm tam yno ze 7 minut, przi naszyj tymperaturze musi driny19 posiedzieć ze jake 15-20 minut, ale tak po prołwdzie20 to trza patrzeć, kedy sie fajnie przibrōnołci21 tyn syr.
Jak już jōm wyciōngniecie, to posujcie jōm po wiyrchu trocha orygano (mogecie jeszcze dać tyż troszka zielōnyj pietruszki) i… smacznego 🙂
1dość
2mówili
3obcy
4przypadek
5degustację
6pół
7góra
8pora
9wędzonego boczku
10oregano
11przesypcie
12mocno
13dosypać
14proszę wziąć
15smakołyków
16obierzcie
17plastry
18najpierw
19w środku
20naprawdę
21przypiecze
Dodaj komentarz