Jak by fto1 szukoł dietetycznego jedzynia, to nawet niy mo sam co czytać. Za starego piyrwy2 ludzie mieli biyda3 i bez to kołżdo czyńść świni trza bōło4 jakosik przerobić. Tuste (abo niyftorzi tyż gołdajōm5 na to fet), kere6 ôni7 wtedy robiyli, bōło ajnfachowe8– yno ze szpyrkami9, te nasze to już je czyste wynołkwianie10. Trocha mie zainspirowała kuchnia gruzińskoł, ale je tam tyż prziprawa, kero je charakterystyczno dlo kuchni bułgarskij. Dugo by szło jeszcze gołdać, ale jedne musza Wōm pedzieć11: za takim fetym to idzie ôgupieć12 😉
Co potrza?
25 dkg szpeku13
gorść ôrzechōw
10 dkg bakłażana
1 łeżeczka czubrycy
0,5 mielōnyj kolyndry (ziorek)
sōl i pieprz
Bakłażana pokrejcie14 we kosteczka, posypcie go solōm i ôdstołwcie15 na chwila, żeby pōściōł sok- niy bydzie wtedy za gorzki. Szpek tyż sie pokrejcie we kosteczka i po leku mogecie go we jakim gorku skwarzić16– ftojś mi pedzioł, że jak sie doł17 tam trocha soli, to tyn fet niy bydzie pyrskać18. Jak już bakłażan puści sok, to go przepōkejcie19 i wysuszcie papiyrowym ryncznikym. Ôzgrzyjcie sie bratruła20 na 200 stopni, rozłōżcie tego bakłażana na jaki blasze i dejcie go rajn21 na 10 minut. Pod kōniec dociepcie tam tyż na chwila ôrzechy. Jak już szpyrki bydōm fajnie wyskwarzōne, to wciepcie tam tego bakłażana, ôrzechy i prziprawy, połra razy to pomiyszejcie i wlyjcie do jaki miski abo bōnclołka22. A jak ôchōdnie23, to sie ukrajcie24 sznita25 nojlepszego chleba, posmarujcie i… smacznego 🙂
1ktoś
2dawniej
3biada
4było; ō- samogłoska w wymowie między o i u
5mówią
6które
7ô=ło
8proste
9skwarkami
10wydziwianie
11powiedzieć
12oszaleć
13słoniny
14pokrójcie
15odstawcie
16wytapiać
17doda
18pryskać
19przepłuczcie
20piekarnik
21do środka
22kamiennego garnka
23ostudzi się
24ukrójcie
25kromkę
Dodaj komentarz