Niyrozki dostana1– a to łod sōmsiada2 od moji Mutry, a to łod jyj kōmratki3– kōnsek4 szpeku5, ale to niy byle jaki szpek, bo łod świnie, co to bōła chowano6 do siebie, a niy na sprzedyj i bez7 to dostowała ciyngiym8 lepszy futer.9 Moja Muter to sie tam z tym niy smoli- zeskwarzi10, do krauzy11 i fertich12, ale joł żech sie tak pomyśloł, że jak już wieza13 takoł daleko drōga we tym swojim kofrze14 ta świnia, to należy jyj sie już co lepszego 😉
Co potrza?
20 dkg szpeku
1 jabko- niy za miynke
3-4 suszōne śliwki
sōl, pieprz (korzynie)
pó15 łeżeczki majeranku
pó łeżeczki tymianku
Tego szpeku mogecie dać tyż wiyncyj, ale joł do tych eksperymyntōw niy chcioł zarozki dołwać pó kilo, bo jakby mie to potyn niy smakowało, to bych sie z tym musioł dużyj trołpić.16 I jak na te 20 dkg szpeku to jest tyż dojś dużo jabka, ale to bez to, żeby te tuste17 niy bōło za tuste.
Pokrejcie18 sie tyn szpek na drobno kosteczka i wciepcie na patelnia abo do jakego garca i niech sie pomału skwarzi. Te śliwki zalyjcie na chwila wrzōncōm wodōm i potyn pokrejcie razym ze jabkym. Jak już we garcu bydōm take fajne brōnołtne szpyrki19, symnijcie20 go ze łognia, wciepcie tam pokrōne jabko, śliwki, prziprawy, fajnie wymiyszejcie, przelyjcie do jakego gorczka abo krauzy i fertich. Jak tyn fet już ochōdnie,21 to nic yno brać sznita22 chleba, smarować i smacznego 🙂
1dostanę
2sąsiada
3koleżanki
4kawałek
5słoniny
6chodowany
7przez
8ciągle
9karmę
10topić słoninę
11słoika
12gotowe
13wiozę
14walizce
15połowa
16męczyć
17inna nazwa na smalec
18pokrójcie
19skwarki
20zdejmijcie
21się ostudzi
22kromkę
Chopie, toś mi szmaka narobioł… 🙂
Tera nic, yno sie chycić za robota 😉
Praje go tera robią
Jak wytyngnie to bydymy szmarować.
Dziynki jak pieron
Mōm nadzieja, że sie udoło 🙂