Receptōw1 na makōwki je na zicher2 tyla, co chałpōw3 na Ślōnsku i kołżdy zawdy4 baje gołdoł5, że ôd niego muter6 abo ōłma7 robi nojlepsze. Tyn recept, co go sam terozki8 czytołcie, dała mi moja Muter, a ônyj kedyjś moja Ōłma i idzie pedzieć, że to już je takoł wielopokolyniowoł tradycja.
Co potrza?
25 dkg zmielōnego maku
łeżka masła
szklōnka mlyka
10 dkg rodzynek- mogōm być pryndzyj zamoczōne we rumie
10 dkg mandli9– nojlepi płatki
cuker do smaku- aby10 4 łeżki, choć mogecie tyż sam dać miodu
staroł bōłka- nojlepi lynga abo jak to niyftorzi gołdajōm: wek
Jak już bajecie11 mieli zemlōny12 mak, to go rozciōngcie13 na jaki misce i posujcie14 cukrym, żeby sie niy zagoryknōł15– jak to moji Mutrze padała Ōłma Albina. Zawarzcie16 sie we gorku trocha wody i wciepcie17 tam tyn mak- jak sie go warzi na wodzie, to sie niy baje tak przipołloł18. Jak już bez 15 minut sie popranży19, to wciepcie tam łeżka masła, bakalie, a na kōńcu mlyko i cuker do smaku. Pamiyntejcie, żeby to bōło rzołdke20, bo jak baje za gynste, to bōłka wciōngnie woda i Wōm wyńdōm21 suche makōwki.
Niyskorzi22 narychtujcie jakoł miska i pokrejcie bōłka na mańsze sznitki. Potyn już yno dowołcie do miski szichta23 bōłki, na to mak, potyn bōłka, zajś mak… i tak do samego kōńca. Na samym wiyrchu moł być warstwa maku. Nojlepi sie to jeszcze posujcie na gōrze kōłkōsraszplami24 abo płatkōma mandli, żeby to nōm gryfnij25 na stole potyn wyglōndało. Terozki ôstało26 nōm już yno czekać na Wilijoł i jak już zjycie zupa, skōńczycie sie bawić ze ôściami ôd karpia, to sie mogecie ciepnōńć27 na makōwki. Smacznego 🙂
1przepisów; ō- samogłoska w wymowie między o i u
2na pewno
3domów
4zawsze
5mówił
6mama
7babcia
8teraz
9migdałów
10przynajmniej
11będziecie
12zmielony
13rozłóżcie
14posypcie
15skwaśnieć
16zagotujcie
17wrzućcie
18przypalał
19Przyznaję, że nie wiem, jak się to będzie nazywało po polsku, powiedzmy- pogotuje 😉
20rzadkie
21wyjdą
22później
23warstwa
24wiórkami kokosowymi
25ładniej
26zostało
27rzucić
Dodaj komentarz