Ze Anglii żech sie prziwiōz1 zakwas, kery mo pōnojś2 100 lołt, a jak już sie moł3 taki zakwas, to trza rychtować4 chlyb. Tyn piyrszy jakosik niy chcioł rojś, ale za to tyn drugi ros5… choby na drożdżach 😉 Trocha żech sam wydziwioł, ale dōńda6 jeszcze do barzi7 ajnfachowych8 receptōw 😉
Co potrza?
pó szklōnki zakwasu*
pó szklōnki mōnki żytniyj (razowyj)
pó szklōnki mōnki za majsu9 (abo mogecie dać i jaki inkszyj)
5 szklōnkek mōnki pszynnyj (nojlepi coś miyndzy tortowōm a razowōm 😉 )
2 szklōnki wody
pó szklōnki ziorek słōnecznika (i jeszcze dodatkowo na wiyrch)
połra łeżek pomelanych10 ziorek lnu (abo takich całych)
2 łeżeczki soli (płaske)
Przi takim chlebie przido sie trocha ciyrpliwojści. Nojprzōd żech pomiyszoł letnio woda ze szklōnkōm mōnki pszynnyj, połōm żytniyj i tyj ze majsu, porzōndnie to wymiyszoł i ôdstawiōł żech to na połra godzin w jake ciepłe miejsce (nojlepi by bōło na całoł noc). Niyskorzi11 dociepłech tam 4 szklōnki mōnki pszynnyj, sōl i żech to połra minut wyrołbioł12. Potyn żech dociep słōnecznik, lyn i wrajziōł żech do prostokōntnyj formy (takyj na keks). Łozgrzoł13 żech leko bratruła14 (yno włōnczyć i wyłōnczyć)- tak na 40 stopni i wrajziōł15 żech tam te wyrobiōne ciasto na 2-3 godziny. Potyn już yno pieczynie: 60 minut na 210 stopni. Jak bydzie upieczōny, to wyciōngcie go ze formy, postołwcie na jako krataka, żeby sie trocha ôdpocznōł. Tyn chlyb niy bydzie taki miynki jak sklepowy, ale na zicher wiycie, co tam je driny 😉
Terołzki już yno pokrołć go na sznity i smacznego 🙂
*Taki zakwas mogecie sie narychtować i mołcie go już potyn na cołke życie 😉 Wejście16 litrowo krauza17, wlyjcie tam 1/3 szklōnki wody i 3 łeżki mōnki żytniyj, przikryjcie jōm jakōm szmatkōm i postołwcie na fynsterbrecie18. Na drugi dziyń wsujcie19 tam zajś20 3 łeżki mōnki, wlyjcie 1/3 szklōnki wody i wymiyszejcie. Na 3 i 4 dziyń to samo, a na 5 już mołcie zakwas fertich21. Zawsze, jak ôdlejecie co ze krauzy do rychtowania chleba, to dociepcie tam potyn trocha mōnki (jo dociepuje tyż pszynnyj) i dolyjcie wody. Wejście sie jaki dekel22 do tyj krauzy, zrōbcie w nim dziura, zakryńćcie krauza i wrojście do lodōwki. Jak bajecie chcieli kōmu dać tyn zakwas, to styknie, jak mu dołcie połra łeżek we jakim bojtlu23, ôn/ôna to łozmiyszo24 ze mōnkōm i wodōm, a za dwa dni już baje25 mioł swōj zakwas.
1przywiozłem
2podobno
3ma
4robić
5rósł
6dojdę
7bardziej
8prostych
9kukurydzianej
10zmielonych
11później
12wyrabiał
13rozgrzałem
14piekarnik
15włożyłem
16weźcie
17słoik
18parapecie
19dosypcie
20znów
21gotowy
22wieczko
23woreczku
24rozmiesza
25będzie
Dodaj komentarz