Szokoladowy piyniek ze 1921 roku (Czekoladowy pieniek)

Kōmratka[1] łod[2] moji Mutry[3] pożyczōła mi ksiōnżka, co jōm dostała łod swoji Mutry i to zarozki[4] po swoim ślubie. Skōnd[5] ta drugoł jōm miała, nie wia,[6] ale wiym, kedy bōła wydanoł… w 1921 roku we Breslau. I jak to ze takimi starymi ksiōnżkami niyrołzki[7] je[8], je napisanoł gotykym- bo to, że je po niymiecku, to je chyba normalne do ksiōnżek ze Breslau. Jako, że moł tyn kochbuch[9] tera swōj 95 gyburtstag, to żech sie pomyśloł, że trza by to jakosik pofajrować.[10] Jako pirszy recept[11] wezna sie co słodkiego i cojś do czego niy trza dołwać[12] 15 abo 20 jajec- niy ma leko[13] znojś tam taki recept. Powia yno jeszcze, że nazywo sie łōna „Schlesisches Kochbuch” („Kuchnia śląska”), ale jak tak człowiek wejrzi[14] na te recepty, to to bōła tako ksiōnżka barzi do takich pańciōw ze Breslau, niż do kobiytōw ze familoka 😉

Co potrza?

6 jajec

125 g cukru

60 g mōnki[15] pszynnyj

60 g mōnki kartołflanyj[16]

120 g masła

trocha pokrōnych[17] pistacji

Filowanie:[18]

200 g masła

100 g cukru pudru (we recepcie bōło 200 g, ale to wyszło take słodke, że jedna moja kōmratka padała,[19] że już tera bez cały tydziyń niy bydzie musiała cukrować[20] tyju[21])

200 g rozpuszczōnyj[22] szokolady

aromat waniliowy abo wydropany ze środka laski waniliowyj miōnższ

 

Nojprzōd[23] trza narychtować[24] tyn filung. Rozpuśćcie sie szokolada w jaki misce nad wrzōncōm wodom. Masło rozrōbcie mikserym na smiytōnka- normalnie trza by to uciyrać i jak mołcie[25] za kans[26] czasu, to sie mogecie wziōńć jako miska, warzecha i to bez pó[27] godziny uciyrać. Inksi niech włōnczōm mikser i nawet zaroz mogōm do tego dodać tyn cuker i to fajnie rozmiyszać. Potyn yno dodejcie tam ta szokolada, trocha pomiksujcie i fertich.[28]

Tera sie bierymy za ciasto. Jajca ubijcie ze cukrym na garcu, we wtorym[29] wrze woda, ale dejcie pozōr,[30] żeby ta miska niy wlazła Wōm całoł do tego garca i żeby niy bōło za ciepło, bo sie te jajca zetnōm i po robocie. Potyn ściōngcie miska z tego gorka, dejcie przesiōne mōnki i łozpuszczōne masło. Piec rozgrzyjcie na 160 stopni. Wejście sie tako wiynkszo blacha- tako, co to je na wyposażyniu pieca. Rozciōngcie na ni[31] papiōr do pieczynia i wylyjcie na niego te ciasto. To, że we recepcie niy ma proszku do pieczynia, to niy je fyjler,[32] bo w tamtych czasach jeszcze niyftorzi go niy używali, a i bez tego proszku mie to fajnie wyrosło. Wrojście[33] blacha do pieca na 20 min- jak sie ciasto zrobi take barzi złote, to wyciōngejcie. Potyn rozciōngcie sie na stole ryncznik do naczyń, przeciepcie na niego upieczone ciasto i ściōngcie z niego papiōr do pieczynia. Tera posmarujcie je po wiyrchu[34] tym filungym i spróbujcie zawinōńć je jak rolada- yno niy okryncejcie ji[35] niciom 😉 Dobrze by bōło przełożyć te ciasto na papiōr do pieczynia, bo bydymy je za chwila całe smarować szokoladowōm kryjmōm. Nim to zrobiymy, oberznijcie na szryjk[36] kōńcōwki tyj rolady i bierymy sie za szmirowanie.[37] Jak już nasz cały piyniek bydzie szokoladowy, to po wiyrchu posujcie[38] go jeszcze pokrōnymi pistacjami, dejcie go na trocha do lodówki, żeby ta kryjma nōm stwardła i fertich. Smacznego  🙂

Szokoladowy piyniek- małe

 

 

[1] koleżanka

[2] od

[3] mama

[4] zaraz

[5] skąd

[6] wiem

[7] nieraz

[8] jest

[9] książka kucharska

[10] uczcić

[11] przepis

[12] dawać

[13] lekko

[14] popatrzy

[15] mąki

[16] ziemniaczanej

[17] pokrojonych

[18] nadzienie

[19] powiedziała

[20] słodzić

[21] herbaty

[22] stopionej

[23] najpierw

[24] przygotować

[25] mają Państwo

[26] dużo

[27] pół

[28] gotowe

[29] którym

[30] uważajcie

[31] niej

[32] błąd

[33] włóżcie

[34] górze

[35] jej

[36] ukośnie

[37] rozsmarowywanie

[38] posypcie

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*