Eksperymynty ze roztomajtymi abgeryjtami ze baniōm1 robiōłech bez połra dni, wyszło z tego jedne ciasto bezglutynowe, druge… trocha mani2 udane, ale za to te trzecie, ô3 ftorym sam byda pisoł, to je richtich4 cojsik do pomaszkycynia5. Moja Ōłma6 za starego piyrwy7 robiōła ze bani kōmpot (za bajtla8 mie ôn tak za kans9 niy smakowoł), dołwała10 tam tyż gojździkōw11 i joł chcioł jakosik tym receptym prziwołać te stare smaki. Niyftorzi pedzōm12, że abgeryjta (abo zista) to je yno take blank13 ajnfachowe14 ciasto bez żołdnych inkszych15 dodatkōw, ale ci, co już sam połra16 receptōw17 czytali, wiedzōm, że Chopowi w kuchni niyrołz18 sie miyrznie19 i potyn wynołkwio20 😉
Co potrza?
25 dkg potartyj- na małych ôczkach- bani (jakbyjście dali bania hokkaido, to nawet niy musicie ji nojprzōd ôbiyrać)
skōrka ôbtarto ze 2 citrōłnōw21
4 jajca
0,5 kostki masła (100 g- no chyba, że ftojś to baje22 robiōł we Niymcach, to moge dać mańsze pó23; ôni tam majōm wszysko24 wiynksze… nawet masło: 250 g 😉 )
zaft25 ze poły citrōłny
pó łeżeczki zmielōnych gojździkōw
2 szklōnki mōnki pszynny
1 łeżeczka proszku do pieczynia
1 łeżeczka sody ôczyszczōnyj
3/4 szklōnki cukru
0,5 szklōnki ôleju
Na wiyrch26:
zaft ze poły citrōłny
pudecuker
Nojprzōd27 rozgrzyjcie sie bratruła28 na 180 stopni. Jajca ubijcie ze cukrym, potyn wciepcie29 reszta składnikōw, porzōndnie wymiyszejcie, wlyjcie do ôkrōngłyj formy (moge być tyż ta forma, ze keryj wyłajżōm30 abgeryjty ze dziōrōm poszczodku31). Wrojście32 jōm do bratruły na 40-45 minut- dejcie pozōr33, bo kołżdy piec je inkszy. Jak już baje upieczne, to ze zaftu ze poły citrōłny i pudecukru zrōbcie luker i posmarujcie nasza abgeryjta po wiyrchu. Potyn już yno… smacznego 🙂
1ō- samogłoska w wymowie między o i u
2mniej
3ô=ło
4naprawdę
5delektować się
6babcia
7dawniej
8gdy byłem mały
9bardzo; dużo
10dodawała
11goździków
12powiedzą
13zupełnie
14proste
15innych
16kilka
17przepisów
18czasem
19nudzi
20wydziwia, wymyśla
21cytryn
22będzie
23pół
24wszystko
25sok
26górę
27najpierw
28piekarnik
29dorzućcie
30wychodzą
31pośrodku
32włóżcie
33uważajcie
Klaudiusz we Niymcach maja rostomajte jajca i wieksze i mansze.Akurat jak chca te große L to niy ma ??Musza sprobowac tego przepisu.
Jak bydōm trocha mańsze, to tyż niy bydzie źle 😉 Ale recept je richtich dobry- aż żech sie zdziwiōł 🙂
kaj mołsz opcja drukuj bo nie widza?
ganz fajnoł strona
Do tego żech jeszcze niy prziszoł 😉
no ja, kostka masla w Niemcach jest 250 g, jak pieklach piernik z kartoflami to nie wiedzialach wiela masla wzionc. w przepisie stoi : kostka masla ??? Ale teraz juz byda wiedziec, ze to 200 g.
Downo, downo tymu tyz bola Kostka masla 250g. Ale kto to jeszcze wie, ino dinozalry.