Panczkraut je do ślōnski1 kuchni jak Mōna Liza do Luwru- jak żejście go niy jedli, to psińco2 ô3 ni4 wiycie. Piyrwy5 niy bōło ślōnski rodziny, co by go aby rołz6 za tydziyń niy miała na stole. U moji7 Mutry8 w dōma bōł9 pōnojś10 w kołżdo11 sobota. Nojlepszym kamratym12 panczkrautu sōm karminadle, choć joł żech sie go zjołd13 ze pieczōnym wōsztym14 i tyż bōło dobre. I jak kołżdo reprodukcja Mōna Lizy wyglōndo trocha inaczyj, tak niy ma jednego receptu15 na panczkraut. Kołżdo gospodyni abo kuchołrz mo swōj i bez to mogecie16 sie szczelić połra17 roztomajtych18 wersji tyj ciapkapusty.
Co potrza?
kartołfle19– moge ich być tyla samo co kapusty, ale pamiyntejcie, że przi takim panczkraucie to sie wszysko warzi na ôko 😉
kapusta- joł żech go robiōł ze kiszōnōm, ale idzie zrobić tyż ze świyżōm (stare kuchary dołwajōm dō ni trocha octu, żeby bōła fajnie kwaskowato)
I tera, jak idzie ô dodatki, to tyż mołcie połra wersji:
Kartołfle i kapusta uwarzcie we ôsobnych gorkach. Jak już kartołfle bydōm miynke, to ôdcedźcie je i posztamfujcie24. Wciepcie do tego ôdcedzōno kapusta i przismażōno wyndzonka abo wyndzonka przismażōno ze cebulom i wymiyszejcie. Dosmakujcie25 solōm i pieprzym… i fertich26.
Kebyjście chcieli sie zrobić ta ajnbryna, to na patelnia wciepcie trocha fetu, mōnki i leko jōm zbrōnołćcie27, gichnijcie28 do tego trocha wody i wciepcie do kartołfli i kapusty. Jak byście niy mieli fetu, to mogecie jōm tyż zrobić na maśle klarowanym- taki panczkraut bydzie idealny we piōntek do pieczōnyj ryby. Smacznego 🙂
1ō- samogłoska w wymowie między o i u
2nic
3ô= ło
4niej
5dawniej
6raz
7mojej
8mamy
9był
10podobno
11każdą
12kolegą
13zjadł
14kiełbasą
15przepisu
16możecie
17kilka
18różnych
19ziemniaki
20boczek wędzony
21zasmażka
22smalec
23mąka
24utłuczcie
25doprawcie
26gotowe
27przysmażcie
28nalejcie
Je to fajne. U nas w Cieszynie nazywają to babraczka.
Zajś żech sie czego nauczōł 🙂
A co z aktorstwem Klaudiuszu ?
Wacław Sopotnicki
Dzień dobry, aktorstwo nadal jest na pierwszym miejscu 🙂 a do gotowania ciągnie mnie od dzieciństwa 🙂
jak na piontek, to NIY PASUJE! bo tam jest wyndzonka!!!
To przeca mogecie zrobić ajnbryna na maśle 🙂
Ależ się ucieszyłam, gdy trafiłam na tę stronę! Wielkie dzięki. Uwielbiam Ślązaków, ich język, kulturę i kuchnię.
Serce rośnie 🙂 Dziękuję 🙂
Dziekuje w sobote zrobie z kapistą kiszoną, bo tutaj tj w Liège z kapustą białą znają, to jest twz potée
A to tego żech niy wiedzioł. Pozdrŏwiōm ?