Już 2 tydnie1 tymu spominoł2 żech sam3 ło staryj ksiōnżce,4 co mi jōm5 pożyczała kōmratka6 łod moji Mutry.7 Driny8 we tyj ksiōnżce bōła tako trocha mańszo,9 kero10 niy miała umszlagu11 i bez to ciynżko bōło12 pedzieć,13 co to za jedna. We receptach14 bōł ale wypisany proszek do pieczynioł jednyj staryj firmy, co to do dzisiej mo take same miano.15 Pomyśloł żech sie, że zrobia take małe dochodzynie, żeby sie dowiedzieć, kedy bōła wydano ta ksiōnżeczka- mo yno sześdzisiōnt połra16 zajtōw.17 Tak żech po tyn internetach lotoł, że żech doszoł do tego, że już na poczōntku XX w. dochtōr18 łod pudingōw19 i inkszych20 zaczōn21 wydołwać broszury ze receptami. Ta moja bōła wydano we 1926 roku i gynau22 tera moł swōj 90. gyburtstag23– tego, że je napisanoł po niymiecku i gotykym, to żejście sie chyba domyślyli ;). Tako babko to możno na srogi fajer24 je za ajnfachowo,25 ale jakosić trza zaczōńć, a joł żech sie pedzioł, że jak zaczynać, to łod piyrszego receptu ze ksiōnżki 😉
Co potrza?
250 g masła
200 g cukru
3- 6 jajec (joł doł 5)
500 g mōnki26 pszynnyj
0,5 paczki proszku do pieczynioł (bydzie ze 2 łyżeczki)
szklōnka27 mlyka
100 g koryntek (piyrwy ludzie rozróżniali rodzynki na roztomajte zorty28– koryntki sōm małe i prawie czorne; joł żech ich niy znod i dołech sam pokrajane29 suszōne śliwki- przeca Chopa by chyba pokryńciōło, keby mioł tak wszysko zrobić wedle30 receptu 😉 )
100 g rodzynkōw
50 g zitronatu (abo citronatu)– jedne opakowanie ( to mie tyż zaskoczōło, a łokozało sie, że nawet dzisiaj je idzie dostać we sklepie- je to kandyzowano skōrka cytronu, a inkszo nazwa to cedrat; to je owoc starszy łod citrōłny31, moł rubo skōra, a łod niego ze soku robi sie kwasek cytrynowy- pōnojś32 😉 )
skōrka ze citrōłny
50-80 g płatkōw ze mandli33
Przi tych składnikach to żech sie zajś rozpisōł, ale niy bōjcie sie, niy byda Wōm robiōł klasōwek z tego, co żejście sam zapamiyntali 😉
Piec sie rozgrzyjcie na 160 stopni- w tych starych receptach to przeca niy ma podanyj tymperatury, yno piszōm: dejcie do dobrze abo średnio nagrzōnego pieca; ale co to, Chop sie niy do rady?
Masło utrzyć- joł tam robia to mikserym, bo mie sie niy chce kryńcić warzechōm we misce 😉 Dodejcie tam cuker, żōłtka i dobrze rozmiyszejcie. Potyn przidzie mōnka, proszek i mlyko, a jak łone sie fajnie połōnczōm, to wciepcie34 bakalie i ubito piana ze biōłek.
Na dōł łokrōngłyj formy posypcie mandle, na to przidzie ciasto i rajn35 do pieca na 75 abo i 90 minut- wszysko zależy łod pieca i jak bajecie widzieć, że sie za mocno brōnołci,36 to wyciōngejcie. Łoni piyrwy piykli to 1,5 godziny, a dzisiej przy tyj technice to wszysko idzie gibciyj.37 Łostało mi Wōm życzyć yno jeszcze smacznego 🙂
1tygodnie
2wspominałem
3tutaj
4ō– samogłoska w wymowie między o i u
5ją
6koleżanka
7mamy
8w środku
9mniejsza
10która
11okładki
12było
13powiedzieć
14przepisach
15nazwę
16kilka
17stron
18doktor
19budyniów
20innych
21rozpoczął
22dokładnie
23urodziny
24uroczystość
25za zwykła
26mąki
27szklanka
28odmiany
29pokrojone
30według
31cytryny
32podobno
33migdały
34wrzućcie
35do środka
36przypieka
37szybciej
Dodaj komentarz