Jak czytołcie ô makrōłnach1, to na zicher2 we gowie mołcie3 te ôdpustowe ze tartyj bōłki, kere yno4 arōmatym majōm nōm przipōminać ô mandlach5. Take ze prawdziwymi mandlami żech już robiōł i bōły tak dobre, że sie czowiek pomyśloł, że takim jedzyniym to na zicher muszōm futrować6 we niebie. A terozki7 ôrzechy laskowe- jak żech sie pytoł moji ciotki, jak ôni piyrwy8 na nie gołdali, to mi pedziała, że hazylnisy. Sōm take sztele9 na Ślōnsku, kaj sie gołdo na nie lyskowe, ale te modsze pokolynie to już jednak barzi10 idzie w strōna tego polskigo miana11. Te makrōłny sōm wyraźne we smaku, kojarzōm nōm sie ze szokoladōm i świyntami, a do tego sōm jeszcze fajnie chrupiōnce.
Co potrza?
4 biōłka
100 g cukru
200 g mielōnych ôrzechōw laskowych
ździebko12 soli
Biōłka ze ździebkym soli i cukrym ubijcie na sztywno. Potyn pomału wmiyszejcie do tego ôrzechy. Rozgrzyjcie sie bratruła13 na 160 stopni. Mogecie ta masa dołwać na ôblaty- take małe opłatki albo dołwejcie sie jōm łyżkōm na papiōr do pieczynioł. Jak już bajecie fertich14, to wrojście to do bratruły na 20-25 minut, żeby sie leko przibrōnołciōły15. Bydōm chrupiōnce z wiyrchu i miynke driny16… smacznego 🙂
1ō- samogłoska w wymowie między o i u
2na pewno
3macie
4które tylko
5migdałach
6karmić
7teraz
8dawniej
9miejsca
10bardziej
11nazwy
12szczyptę
13piekarnik
14gotowi
15przypiekły, zarumieniły
16w środku
Dodaj komentarz