Mōmy[1] miejsiōnc maj, a w maju- tak dzisiej, jak i dołwniyj[2]– na Ślōnsku bōły kōmunie. A jak już sie komu trefiōł taki fajer[3], to musiała być na nim i szpajza[4]. I to niy jedna, yno połra zortōw[5]. Żeby sie dowiedzieć, jakoby tu narychtować[6] tako szpajza, spytoł żech sie kucharki, co to w swoim życiu- na weselach i komunijach- wyżywiōła połra tysiyncy ludzi. Pani Truda zdradziōła mi tyn sekret, a joł- jak jako papla[7]– puszczōm go w świat.
Tak po prołwdzie[8], to mōm przepisy na 3 roztomajte[9] szpajzy, ale sie trocha pochamia[10] i na razie dōm Wōm yno jedyn- niy bōjcie sie, nastympne przidōm późni.[11]
Co potrza?
4 jajca (jakbyjście tak chcieli do ty[12] szpajzy dać nojtōńsze jajce ze sklepu, to sie lepi dejcie z niōm pokōj[13])
4 łeżki cukru
3 łyżeczki żelatyny (rozpuśćcie je we uwarzōnyj wodzie- ale niy lyjcie ji[14] za dużo, styknie połra łeżek)
skōrka otartoł z jednyj citrōłny[15]
sok z tyj citrōłny
Nojprzōd umyjcie sie te jajca. Joł tam lubia je jeszcze tak gichnōńć[16] wrzōntkym- żebyjście sie tam potyn łod tych surowych jajcōw czego niy nabawiyli. Terozki łoddzielcie biōłka łod żōłtek.
Pani Truda pedziała[17], żeby nojprzōd ubić z cykrym te żōłtka, potyn tam dać ta skōrka, sok i żelatyna, a na sōm kōniec ubite biołka.
Joł żech kedyjś tyż to tak robiōł i bōło dobre. Ale terozki chciołech sie sprōbować czego inkszego- niyrozki tak mie kusi;)
Nojprzōd ubiōłech biołka ze cukrym, potyn żōłtka, skōrka, sok i żelatyna i za chwila bōło fertich[18]. Yno żebyjście tam tego tak niy gichli wszyskego na rołz[19], wejście sie to po leku[20] i po kołżdym składniku dobrze to rozmiyszejcie- ale niy za wartko, żeby nōm ta piana niy klapła.
Terozki wsadźcie to do lodōwki, poczekejcie aż stwardnie i…Smacznego:)
Te smacznego na zdjyńciu to je ze kichyngarnitury[21] łod moji Ōłmy. Dołwniyj take cojś wisiało we kołżdyj kuchni na ścianie, ale terozki mōmy inksze czasy i kichyngarnitury leżōm we szranku.[22]
[1] „ō” samogłoska w wymowie między „o”a „u”
[2] dawniej
[3] uroczystość
[4] śląski deser
[5] rodzajów
[6] przygotować
[7] plotkarz
[8] naprawdę
[9] różne
[10] będę skąpy
[11] następne pojawią się później
[12] tej
[13] proszę sobie ją odpuścić
[14] jej
[15] cytryny
[16] oblać
[17] powiedziała
[18] gotowe
[19] na raz
[20] powoli
[21] makatka kuchenna
[22] szafie
Chopie! Jo kedyś miyszkoł tam kaj Ty yno przy Siedleckiej…Moj fater we sobota przedy mojom komunijom wloz szłapom do szpajzy…we laubie stała, łon piwko szukoł, a ćma już boło… 😉 a mocka Cie pozdrawiom!
Joł robiołach kedyjś szpajza ze libołskōw, jeszcze lepszoł od tyj ze citrōłny ??
Wiela tych libołskōw żejście dali rajn?
Moja ołma moł genał take same kryształowe miski. U nas szpajza na kołżdym fajerze musi być!