Z tōm1 tortōm to już eksperymyntuja2 od jakegojś czasu- cojś może jeszcze kedy mi do łeba przidzie3– ale terozki4 stanyło5 na taki wersji. Ta torta je tako leko6, niy za słodkoł, niy za kwaśno, że moja Muter i jyj kamratki7 bōły bardzo zadowolōne.
Co potrza?
Biszkopt:
6 jajec
5 łeżek8 mōnki pszynny
1 łeżka mōnki kartołflany9
6 łeżek cukru
2 płaske łyżeczki proszku do pieczynioł
800 ml śmietōnki12 30%
3 śmietanfixy
otarto skōrka z jedny citrōłny
sok ze 2 citrołnōw
3 biołe szokolady13 (3x100g)
2 łeżki wōdki14
połra15 łeżek cukru pudru- zależy łod tego, jak słodkoł chcecie mieć ta śmiytana
Tyn biszkopt to sie nojlepi już upiyczcie dziyń naprzōd16. Rozgrzyjcie sie piec na 160 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie17 tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr18 do pieczynioł.
Biołka łoddzielcie od żōłtek. Przesiyjcie sie ta mōnka i przipomnijcie sie, kaj19 żeście schowali mikser;)
Do tych biōłek wciepcie20 trocha soli i ubijcie. Pod kōniec wsypcie tam cuker i dalyj ubijejcie. Zmniyjszcie21 łobroty22 i po jednym23 wciepujcie żōłtka. Potyn wsujcie24 tam mōnka i proszek. Tera mogecie to miyszać już nawet przi wyłōnczōnym mikserze samymi kōńcōwkami do ubijania i yno na troszka go włōnczyć na małych łobrotach, co by nōm tyn biszkopt niy opadnōł. Wlyjcie25 go do tortownicy. I rajn26 do pieca na 35-40 minut. Jak bydziecie ta tortownica wyciōngać, to odwrōćcie ta forma do gōry dnym i ściepnijcie27 na stōł (ze 20 abo i 30 cm). I niech sie łona28 tera trocha łodpocznie.29
Na drugi dziyń- a jak niy mołcie aż tyla czasu, to jak te ciasto ochōdnie30– wyciōngcie je z ty formy i przekrejcie31 na 3 placki.
Sok ze ty jednyj citrōłny podgrzywejcie32 aż uwre33 (mogecie tam jeszcze dać ze 2 łeżki wody), a jak ochōdnie, to wlyjcie tam tyż 2 łeżki wōdki. Mogecie sie tam dać i 4 łyżki, ale żeby potyn34 niy bōło, że Wołs35 namołwiōm do picioł.36
Jak już to mołcie fertich,37 to polyjcie tym te placki biszkoptu.
Pod tyn dolny placek połōżcie sie (na tym talyrzu abo paterze, na ftoryj38 późni bydzie stoł39), kōnski40 papiyru śniadaniowego- abo i moge być tyn do pieczynioł. Idzie o to, żeby niy pomarasić41 tego fajnego talyrza, jak bajymy42 stroić ta torta. To by bōła gańba43– cały rant44 talyrza zmazany45.
Ubijcie śmiytōnka, pod kōniec wciepcie tam cuker puder (joł doł46 4 łeżki), śmietanfix i ubijejcie dali47. Odłōżcie sie czyńść48 ty ubity śmiytany do strojynia49, a do reszty nałōżcie ta łotartoł skōrka ze citrōłny.
Posmarujcie tym dolny placek, polōżcie na niego tyn drugi i nałōżcie tam reszta tyj śmiytany ze skōrkōm. Na gōra dejcie 3 placek.
Do garca nalyjcie sie wody, postołwcie na piecu i na to dejcie jako miska abo i inkszy50 gornek, kaj bydziecie łozpuszczać51 ta szokolada. Jak sie już łozpuści, to wlywejcie tam reszta tego soku ze citrōłny i fajnie wymiyszejcie- uważejcie yno52,żeby to niy bōło za rzołdke.53
I terozki trza ta kryjma rozsmarować po całyj torcie. Ta miska abo garniec, kaj je ta szokolada, bez tyn czas nojlepi trzimać na tym garcu ze wrzōntkym, to nōm to za szybko niy stwardnie. Yno sie za dugo ze tym smarowaniym niy bołwcie54, bo Wōm ta kryjma55 stwardnie56 i bydzie po ptokach.57 Jak już to bydziecie mieli fertich, to już na Wołs czeko yno58 szprica59 ze śmiytanōm i Wasz artystyczny talynt. Poszalejcie i smacznego:)
1 „ō” samogłoska w wymowie pomiędzy „o” i „u”
2 eksperymentuję
3 do głowy przyjdzie
4 teraz
5 stanęło
6 lekka
7 koleżanki
8 łyżek
9 mąki ziemniaczanej
10 przekładania
11 na górę
12 śmietany
13 czekolady
14 wódki
15 kilka
16 wcześniej
17 posiadacie
18 papier
19 gdzie
20 wrzućcie
21 zmniejszcie
22 obroty
23 pojedynczo
24 wsypcie
25 wlejcie
26 do środka
27 zrzućcie
28 ona
29 odpocznie
30 ostygnie
31 przekrójcie
32 podgrzewajcie
33 zagotuje się
34 potem
35 Was
36 picia
37 gotowe
38 której
39 stał
40 kawałki
41 pobrudzić
42 będziemy
43 wstyd
44 krawędź
45 pobrudzony
46dodałem
47 dalej, w dalszym ciągu
48 część
49 strojenia
50 inny
51 rozpuszczać
52 tylko
53 za rzadkie
54 bawcie
55 krem
56 stwardnieje
57 będzie po ptakach
58 tylko
59 szpryca do ozdabiania tortu
No pięknie Ci to wyszło,jestem pod wrażeniem talentu kulinarnego i literackiego:)Pozdrawiam gorąco-siostra Iwony,Gosia
Bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)
Tort wygląda wspaniale, ale wpis to prawie jak w języku obcym 😉
Fajnie żeś to warzył w radiu piekary
Pozdrawiom,
Ernst
Dziynkuja i zaprołszōm za tydziyń we sobota łod 10 do 12:)