KRUPNIOK RAJZUJE. Czyńść 1: Krupniok ratatuje (Podróże z kaszanką. Część 1: Ratatuj wspomagany kaszanką)

Jak żech bōł[1] we radiu, to sie mie jedyn chop zapytoł, co by szło zrobić ze krupniokym. Połra[2] receptōw[3] prziszło mi do łeba[4] w czasie audycji, ale potyn niy dało mi to spokoju i tak żech prziszoł[5] na tako całoł[6] seria, co to sie baje[7] nazywać: KRUPNIOK RAJZUJE.  Jako, że mie w te wakacje ciōngnie[8] do Francji, to ta wariacja na tymat ratatouille abo ratatuja (roztomajcie[9] sie to pisze) jōm łotworzi.[10] Krupniok prziszoł dō nos jakosik ze Niymiec abo Austrii- ciynżko pedzieć,[11] do kogo Ślōnsk wtedy należoł. Dopiyro potyn łod jakego ślōnskego masołrza[12] nauczyli sie go robić hadziaje.[13] Niy ma świniobicio bez krupniokōw, tak jak niy ma dnia bez słōńca. A jak mogymy sie nim cieszyć my, to mogōm i inksze[14] nołrody.[15] Sam znojdōm połra podpowiedzi, jak mogōm urozmaicić swoje narodowe jołdło. Robiynie krupniokōw łostawia[16] masołrzōm- chyba, że mie kedy ftory[17] nauczy- i we receptach byda korzystoł ze gotowego krupnioka i wierza, że kołżdy z Wołs[18] wiy[19], kaj sie kupić nojlepszego.
Ratatouille abo ratatuj to je znano i bardzo dobro potrawa ze Prowansji. Tera, jak we łogrōdku mōmy świyże warzywa, je na nia nojlepszo pora.

Co potrza?

2 cukinie
2 bakłażany
2 papryki
2 cebule
2-3 zōmbki czosku
6 tōmatōw[20]
12 łeżek[21] oliwy
4 łeżki łoctu[22]
1 łeżka cukru

Prziprawy:
Joł tam naciepoł[23] tego kans[24] i jak idzie o te prziprawy, to musicie sie wyprōbować, co Wōm nojbarzi[25] smakuje. Joł wciep- w wiynkszości bōły to świyże zioła (mogecie zamiast tego wciepnōńć 4 łeżki ziół prowansalskich):
4 łyżeczki tymianku
4 łyżeczki bazylii
4 łyżeczki szałwii
2 oregano
2 miynty
2 rozmarynu
2 majeranku

Bakłażana- je żech ciekawy, czy mo łon[26] jake ślōnsko miano[27]– pokrejcie[28] ze skōrōm we kostka, posypcie solōm i łodstołwcie,[29] żeby puściōł sok i bez[30] to niy bōł gorzki.
Do gorka wlyjcie oliwa, wciepcie pokrōno cebula i wyciśniynty czosnek i nich sie tam ze 30 sekund podsmołży.[31] Tera seblyczcie[32] krupniokowi skōra, pokrejcie i niech sie we garcu potańcuje ze cebulōm i czoskym- jerōnie[33], jako mi sie sam wcisła[34] poezyjoł.[35] Bakłażana opukejcie[36] i osuszcie. Pokrejcie cukinia, papryka, tōmaty i wszyske te warzywa wciepcie ze prziprawōma do gorka. Na sōm poczōntek papryka, bo je najtwardszo, a potyn nastympne[37] i niech sie to tera fajnie podusi, aże zmiynknie. Na koniec wlyjcie tam łocet, niech sie to połra razy bluknie[38] i fertich.[39]
Keby fto niy lubioł we kuchni eksperymyntôw i chcioł sie zrobić samego ratatuja, to niech wyciepnie ze receptu krupnioka. Choć joł bych Wołs namołwioł[40] na takego krupniokowego… 😉 Smacznego 😉

 

Krupniok ratatuje- małe

 

 

[1] był; ō- samogłoska w wymowie miedzy o i u

[2] kilka

[3] przepisów

[4] głowy

[5] wpadłem

[6] całą

[7] będzie

[8] ciągnie

[9] różnie

[10] ją otworzy

[11] ciężko powiedzieć

[12] rzeźnik

[13] nie Ślązacy

[14] inne

[15] narody

[16] zostawię

[17] któryś

[18] każdy z Was

[19] wie

[20] pomidorów

[21] łyżek

[22] octu

[23] wrzuciłem

[24] dużo

[25] najbardziej

[26] on

[27] nazwę

[28] pokrójcie

[29] odstawcie

[30] przez

[31] podsmaży

[32] rozbierzcie

[33] hm… można powiedzieć, że jest to coś w rodzaju: cholerka 😉

[34] wcisnęła

[35] poezja

[36] opłuczcie

[37] następne

[38] zabulgocze

[39] gotowe

[40] namawiał

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*