Jak już po mianie1 widać, ftojś2 te jołdło3 wynołkwiōł4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze Niymcami. Wina riesling to chyba żołdnymu5 przedstawiać niy musza, bo to przeca nawet nasze ōłpy6 już za starego piyrwy7 piyli niymiecke rieslingi. We Alzacji tyż majōm podobne zorty8 wina, ale te danie moł kans9 wpōlnego ze inkszymi10 daniami francuskimi, kaj11 tyż sie leje do garca dojś12 wina. We Burgundii majōm coq au vin- co by szło przetłumaczyć na ôżarto13 kura- ale tam we gorku pływoł czerwōne wino, bo to przeca14 je regiōn, kery15 sie asi16 właśnie takim winym. Do tego drugigo receptu17 jeszcze kedy przidymy, a tera sie bierymy za nasza kura we rieslingu.
Co potrza?
1 kg kurczaka- nojlepi filet ze podudzi abo piersi
15-20 dkg wyndzōnki18
połra łeżek mōnki19
ze 2 łeżki masła klarowanego
2 łeżki masła
2 łeżki oliwy
3 szalotki abo jake inksze cebule
25 dkg pieczarkōw
2-3 łeżki kōniaku abo brandy
0,5 litra wina riesling (nojlepi wytrawnego- jakby co, moge być tyż półwytrawne)
20-25 ml śmietōnki (moge być krymōwka abo i jako chudszoł)
3-4 liście bobkowe20
sōl i pieprz
natka ze pietruszki
Na sōm poczōntek pokrejcie21 wyndzōnka we kostka i podpiyczcie na patelni. We wiynkszym gorku, we ftorym bydymy potyn to wszyjsko rychtować22, mogecie zeszklić na maśle (tym normalnym) i oliwie pokrōnoł cebula. Jak już nōm sie ta wyndzōnka fajnie podpieke, to tyż jōm tam wciepcie23. Tyn gornek mogecie symnōńć24 ze ôgnia, co by nōm sie cebula niy przipołlōła25. Niyskorzi26 sie bierymy za pieczarki- pokrejcie je we plasterki, podpiyczcie na patelni ze masłym klarowanym i przeciepcie27 do garca. Tera ôstoł28 nōm już yno kurczak (jak mołcie29 filety ze podudzi, to nawet ich niy trza krajać na mańsze kōnski30, a filet ze piersi mogecie pokrajać na szyroke31 paski). Niyskorzi pokulejcie32 go trocha we mōnce i wciepcie na patelnia- dajcie na nia yno ździebko33 masła klarowanego, to wtedy niy bydzie tak pyrskać34. Jak już sie kurczak przipieke35, to tyż go wczajście36 do gorka. Potyn wlyjcie37 kōniak do jaki kelni38 abo gorczka, podgrzyjcie i (UWAGA!) podpołlcie39. Jak sie baje40 połlić, to gichnijcie41 tym to wszyjsko, co mocie we gorku. Jak sie wypołli (tyn sznaps42, a niy Wasza kuchnia 😉 ) to wlyjcie do gorka wino, wciepcie prziprawy i niech sie to tak na małym ôgniu bez pó godziny popykoł43. Niyskorzi wyciōngcie miyso na jaki talyrz i dejcie44 do gorka śmiytana- trza by jōm pryndzyj trocha zahartować, a to znaczy wlołć do ni trocha zōłzy45 i wymiyszać. Mogecie tyż potyn trocha zagyńścić nasza zōłza mōnkōm (rozfyrlejcie46 jōm we zimnyj wodzi i gichnijcie do gorka). Jak już bydzie fajnie gynstoł47– sōm take kuchołrze, co by to zagynszczali yno bez ôdparowanie wody, ale jôł je chyba na to za zgniōły48 😉 – to ôstało nōm już yno dosmakowanie, pokrajanie pietruszki na wiyrch49 i mogymy sie brać za futrowanie50. Takoł kura mogecie zjejś ze bagetkōm, klōskōma, nudlami51 abo jako tam chcecie. Mie już ôstało yno napisać: smacznego 🙂
1nazwie
2ktoś
3danie
4wymyślił, ō- samogłoska w wymowie pomiędzy o i u
5nikomu
6dziadkowie
7dawniej
8odmiany
9dużo
10innymi
11gdzie
12dużo
13pijaną; ô= ło
14przecież
15który
16chwali, szczyci
17przepisu
18boczku wędzonego
19mąki
20laurowe
21pokrójcie
22przygotowywać
23wrzućcie
24zdjąć
25przypaliła
26później
27przerzućcie
28został
29macie
30mniejsze kawałki
31szerokie
32obtoczcie
33troszeczkę
34pryskać
35przypiecze
36wrzućcie
37wlejcie
38chochli
39podpalcie
40będzie
41oblejcie
42alkohol
43pobulgocze
44dajcie
45sosu
46rozmieszać
47gęsta
48leniwy
49górę
50jedzenie
51makaronem
Dodaj komentarz