Tych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech sie za nie wziōn. Jak już czowiek robi kreple, to wiadōmo, że bydzie ich kans2, to tyż trza zawołać kogojś do pomocy przi jedzyniu. Chciołech zrobić je yno ze pó kila3 mōnki, ale moje kōmratki4 padały5: Chopie, to sie niy opłaci, rōb ze całego kila mōnki, przeca to zjymy… suchej6 czowieku babōw, to bajesz7 mioł wiyncyj roboty 😉 Moje gojście muszōm sie ale tyż niyrołz chycić za robota, a że take dwie mi kans pomołgały, to muszą je sam spōmnieć- a nojbarzi ta jedna, kero8 prziniysła z dōma kōnfitura ze róży, kero robiōła ôd9 ni ōłma10… tyn samk bōł niy do opedzynia11. Kreple wyszły richtich12 dobre i namołwiōm Wołs, cobyjście sie tyż zaprojsili swoich kamratōw na klachy13 przi robiyniu krepli.
Co potrza?
0,5 kg mōnki14
6 żōłtek
2 biōłka (te reszta biōłek mogecie sie zamrojzić15)
5-6 dkg drożdzy
pó abo 3/4 szklōnki mlyka
pó szkōnki cukru
pó łeżeczki soli
15 dkg ôzpuszczōnego16 masła
pó keliszka szpyrytusu17 abo jakego sznapsa18
ôlyj do pieczynia
pudecuker19 do posypania po wiyrchu20
Rajn21 mogecie wrojzć, co Wōm sie podobo: szokolada22, kōnfitura, marmolada abo co tam mołcie23.
Przesiōnoł24 mōnka dejcie25 do miski, na pośrodku26 zrōbcie dziura i tam wlyjcie27 ôzpuszczōne we letnim mlyku drożdze i 2 łeżki cukru. Tera trza28 poczekać, co by te drożdże zaczły robić, a jak już tego zaczynu bydzie29 rołz tela30, to mogecie sie zajś31 brać za robota. Wciepcie tam żōłtka, reszta cukru, ôzpuszczōne masło, szpyrytus i fajnie to rozrōbcie32. Pod kōniec mogecie dociepnōńć33 ubite biōłka. Jak już wszyjsko baje34 fajnie wymiyszane, to ôdstołwcie to zajś we jake ciepłe miejsce (joł ôzgrzywōm bratruła35 na 50 stopni, wyłōnczōm i tam to ôstawiam36 do wyrojśniyńcia). Jak już tego zajś baje rołz tela, to wyciepcie to na stolnica (biyrkownica), posujcie37 mōnkōm i zrōbcie z tego wałek. Niyskorzi sie wejście nōż i pokrajejcie to na ciyńke szajbki38(1cm). Wejście sie potyn takoł szajbka, do środka wrojście kōnsek szokolady abo marmolady, zaklyjcie i zrōbcie z tego takego fajnego krepla. Jak już wszyske bydōm ze nadziyniym, to zajś trza je ôstawić na chwila do wyrojśniyńcia, a jak już sie trocha dźwignōm39, to sie bierymy40 za pieczynie. We gorku rozgrzyjcie sie ôlyj (no chyba, że chcecie je piyc na fecie41) i jak już bydzie fest42 ciepły, to wciepcie tam połra krepli, dojś szybko trza je bydzie ôbrōcić na drugoł zajta43 i jak już bydōm fajnie upieczōne, to wyciōngcie je na papiyrowy ryncznik, co by tyn fet44 trocha tam wsiōnknōł, potyn posujcie leko pudecukrym i… reszty chyba już Wōm niy musza tłumaczyć 😉 Smacznego 🙂
1ō- samogłoska w wymowie między o i u
2dużo
3kilograma
4koleżanki
5powiedziały
6słuchaj
7będziesz
8która
9ô= ło
10babcia
11opowiedzenia
12naprawdę
13 na spotkanie, na plotki…
14mąki
15zamrozić
16roztopionego
17spirytusu
18alkoholu, wódki
19cukier puder
20górze
21do środka
22czekolada
23macie
24przesianą
25dajcie
26na środku
27wlejcie
28trzeba
29będzie
30raz tyle
31znów
32wymieszajcie
33dorzucić
34będzie
35piekarnik
36zostawiam
37posypcie
38plasterki
39podniosą
40bierzemy
41smalcu
42bardzo
43stronę
44tłuszcz
Dodaj komentarz