Kajś1 żech przeczytoł, że za starego piyrwy2 robiyli karminadle3 ze miysa i śledzia- możno bez to, że ślydź bōł4 tōńszy5 ôd6 miysa, a gymbōw do wyżywiynia bōło kans7. Tak żech sie pomyśloł: jako to moge smakować… i trza bōło sie to aby rołz narychtować8. Take karminadle ze śledziym nazywajōm sie pōnojś karbinadle. Smakujōm dojś9 specyficznie i jak fto niy lubi śledzi, to niech sie nawet za nie niy chyto10. To taki kōnsek11 historyji na talyrzu.
Co potrza?
0,5 kg mielōnego miysa- moge być wieprzowo-wołowe abo same wieprzowe
1 płat słōnego śledzia
trocha mlyka do zamoczynia śledzia
jajco
cebula
czosnek
staro żymła12 (zamoczōno we wodzie abo mlyku), a jak niy mołcie żymły, to dejcie13 3 łeżki14 tartyj bōłki
sōl i pieprz
łeżeczka majeranku
trocha pokrōnyj natki pietruszki
łeżeczka mostrichu15
tarto bōłka do obtoczynia klopsōw
olyj16 do smażynio
Śledzia zamoczcie we mlyku- aby17 na godzina. Potyn go zmielcie ze miysym- abo, jak już miyso mołcie pomelane18 u masołrza19, mogecie go zblyndować. Miyso, śledzia, pokrōno cebula, wyciśniynty czosnek, wyciśniynto ze wody żymła, jajco i prziprawy wciepcie do jaki miski i wymiyszejcie. Potyn20 ukulejcie sie take spłaszczōne kulki, ôbturlejcie w tartyj bōłce i wciepcie na rozgrzōno patelnia. Upiyczcie21 na złoty kolor i fertich22. Smacznego:)
1gdzieś
2dawniej
3kotlety mielone
4ō- samogłoska w wymowie między o i u; był
5tańszy
6ô= ło
7dużo
8przygotować
9dość
10łapie
11kawałek
12bułka
13dajcie
14łyżki
15musztardy
16olej
17choć
18zmielone
19rzeźnika
20później
21upieczcie
22gotowe
Dodaj komentarz