Jak sie gołdo1 makrōłny2 (choć niyftorzi pedzōm3 makrōny), ta zarozki4 mōmy przed ślypiami5 ôdpust6. No i joł tyż tak mōm, yno, że te makrōłny z ôdpustu to kole7 mandli8 nawet niy stoły, a joł sam narychtowoł9 cojsik, co to je ze samych mandli- te ôdpustowe tyż kejś10 narychtuja. Receptu11 szukołech we blank12 starych kochbuchach13 i we jednym, co moł14 już prawie sto lołt,15 żech go znod16. Niy podobało mi sie, że tam bōło za kans17 cukru i jeszcze chciała ta baba- bo to kobiyta napisała ta ksiōnżka- coby noprzōd na piecu miyszać mandle ze cukrym i biołkym. Mie sie niy chciało i bez18 to sam mołcie19 barzi20 ajnfachowo21 wersja. Za starego piyrwy22 do tych makrōłnōw ôprōcz mandli dołwali tyż gorzke mandle, co to po prołwdzie23 sōm we pestkach ôd moreli i majōm we składzie cyjanowodōr. Joł tam niy lubia sie truć i bez to żech doł yno arōmat ze tych gorzkich mandli- idzie taki kupić. A keby sie fto zastanołwioł, po czamu ône sie nazywajōm luksusowe, to niech sie skoczy do sklepu i ôbejrzi, po wiela sōm mielōne mandle 😉
Co potrza?
4 biōłka
100 g cukru
300 g mielōnych mandli
ździebko24 soli
połra kapkōw25 arōmatu ze gorzkich mandli
ôblaty- te take małe ôpłatki, ale jak ich niy mołcie, to mogecie kłajś makrōłny na papiōr do pieczynioł; joł sie je prziwiōz26 z Niymiec, ale i we Polsce idzie take kupić
Biōłka ze ździebkym soli ubijcie ze cukrym na sztywno (moge to tyż być pudecuker27). Potyn pomału wmiyszejcie do tego mandle ze arōmatym. Rozgrzyjcie sie bratruła28 na 160 stopni. Na ôblaty abo na papiōr dołwejcie łyżkōm po trocha tyj masy. Jak już bajecie fertich29, to wrojście to do bratruły na 20-25 minut, żeby sie leko przibrōnołciōły30. Potyn już yno rozpusta… smacznego 🙂
1mówi
2ō- samogłoska w wymowie między o i u
3powiedzą
4zaraz
5oczami
6ô=ło
7obok
8migdałów
9przygotował
10kiedyś
11przepisu
12całkiem
13książkach kucharskich
14ma
15lat
16znalazł
17dużo
18przez
19macie
20bardziej
21prostą
22dawniej
23tak naprawdę
24szczyptę
25kropli
26przywiozłem
27cukier puder
28piekarnik
29gotowi
30przypiekły, zarumieniły
Dodaj komentarz