Receptōw1 na nudelzupa je możno tela, wiela je kuchŏrzy. Niyjedyn spōminŏ2 zupa, kero rychtowała3 ōłma4 abo jako ciotka i już niyskorzyj5 żołdnymu6 niy udało się uwarzić takyj samyj. Choć tak po prŏwdzie to ôna u mie tyż za kŏżdym razym mŏ trocha inkszy smak- styknie dać wiyncyj natki zelera abo lubczyku i już nōm sie te arōmaty zmiyniajōm. Jŏ rychtuja jōm bez polepszaczy, glutaminianōw i inszych wynalazkōw (kostki rosołowe i magi to dzisiaj przede wszyjskim chymia). Możno ôna je delikatniyjszŏ we smaku, ale cały tyn smak je ze natury. Sprawdzołech se tyż recept na nudelzupa we ksiōnżkach, kere majōm wiyncyj jak sto lŏt i musza Wōm pedzieć, że sie ôn ôd tego czasu za kans7 niy zmiyniōł.
miyso- nojlepi ze trzi zorty8 i żeby bōło tam tyż trocha kojści, bo potyn mōmy z tego tyż kolagyn, a ôn pomŏgo naszym stawōm; u mie bōł9 udzik ze kury, kōnsek żeberka wieprzowego i rostbef
grincojg10: marchew, pietruszka, zeler i boryj (niyftorzi dŏwajōm tyż kapusta)
cebula
zielynina: natka ze zelera, pietruszki i lubczyk
prziprawy: sōl, pieprz, pŏra listkōw bobkowych11 i kulek ziela angelskego (choć jŏ tyż dŏwōm12 trocha kurkumy, bo bez to mŏcie fajnŏ farba13, ale idzie dać tyż ździebko14 imbiru abo curry)
nudle
Nojprzōd15 do zimnyj wody przidzie miyso. Jak sie zacznie warzić i na wiyrchu sie napocznōm16 zbiyrać take siwe szuminy17, to je zebiercie i wyciepcie18. Potyn dejcie rajn19 tyn cały grincojg, zielynina i prziprawy. Cebula pryndzyj pokrejcie i przipiyczcie na złoto na maśle klarowanym, to dŏ fajnŏ farba, ale i tyż smak (niyftorzi przipŏlajōm cebula na ôgniu, ale mie sie zdŏ, że ta przismarzōnŏ mŏ lepszy smak). I terŏzki ta nasza nudelzupa musi sie aby bez 3 godziny na małym ôgniu pykać20– pamiyntejcie,żeby pokrywka bōła trocha uchylōnŏ. Na kōniec trza jōm yno jeszcze doprawić do smaku, uwarzić nudle (ale nojlepi osobno, bo inakszyj nōm tyn rosōł zmyntnieje). Na talyrz mogecie dać nudle, trocha pokrōnyj marchwi i pokrōnŏ natka pietruszki… choć jak majōm ta nudelzupa zjejś małe bajtle21, to ô natce mogecie zapōmnieć 😉 Zalyjcie to zupōm i… smacznego 🙂
PS
1. Ze marchwi, pietruszki i selera idzie narychtować szałŏt22 (plus kartŏfel23, jabko, jajco, groszek, ôgōrek- i niy trza dŏwać wszyjskego na rŏz, co fto lubi 🙂 )
2. Miyso ôbiercie i tyż zjydzcie- idzie dać je do szałŏtu abo i prziypiyc.
3. Jak ôstanie Wōm tyj nudelzupy, to pamiyntejcie, żeby jōm ochōdzić niy całkym zakrytŏ, niech ta pokrywka bydzie uchylōnŏ, bo sie inaczyj pōnojś moge pryndzyj zepsuć.
1przepisów
2wspomina
3przygotowywała
4babcia
5później
6nikomu
7dużo
8rodzaje
9był
10zestaw rosołowy
11liście laurowe
12daję
13kolor
14szczyptę
15najpierw
16zaczną
17piana
18wyrzućcie
19do środka
20bulgotać
21dzieci
22sałatkę
23ziemniak
Dodaj komentarz