Ło recept1 na hekele to sie mie sam niyftorzi2 pytali już połra3 miesiyncy tymu. Trocha czasu mi to wziyno, nim żech sie za to chyciōł. U mie w doma sie tego niy robioło, bo moja Muter niy znała tego ze swoji chałpy4– w tyj czyńści łopolskego tego niy znali. Ponojś5 hekele robiōła moja Ōłma ze Gliwic, ale jak żech zadzwoniōł do Ciotki do Niymiec, żeby mi pedziała,6 jako to narychtować,7 to żech sie dowiedzioł, że niy pamiynto. A jedna rzecz, co ji8 sie spōmniała, to to, że Ōłma mielōła to bez maszynka- to już bōło cojś.9 Moja Muter pedziała, że łod niyj kōmratka10– pani Magda- robi hekele i jak żech sie potyn dowiedzioł, to za starego piyrwy robiōła je i łod11 ni muter i teściowoł. Tyn recept je taki gliwicko- pilchowicki, a joł tam od siebie jeszcze wciep łeżeczka mostrichu12– je kans13 receptōw, kaj ta łon sie pokazuje i bez to chciołech sie tego smaku sprōbować. Ta wersja bydzie pokrōno14, a bez to tyż trocha bliższo swoji nazwie: hekele pochodzi łod niymieckego hacken, co znaczy siekać.
Co potrza?
5 kōnskōw15 matiasōw
3 uwarzōne16 na twardo jajca
2 wiynksze abo 3-4 mańsze łogōrki17 kiszone
1-2 cebule (sam18 sie musicie spytać swoji wōntroby, wiela ji dać 😉 )
pieprz
łeżeczka mostrichu
przed podaniym mogecie jeszcze dać łeżka mojōnezu
Nojważniyjsze je to, żeby porzōndnie wymoczyć te śledzie (na Śląsku niyrozki sie na nie gołdo heringi abo i harynki) i połra razy zmiynić im woda. Joł żech ostatnio mioł tak trocha mani19 czasu i żech sie pomyśloł, że jak je przepōkōm20 i chwila pomocza, to im styknie. I żech sie przejechoł, bo te hekele wyszło tak słone i tak mie potyn suszōło, że żech myśloł, że ogupieja. Na moczynie słonych śledzi potrza połra godzin!
Potyn idzie już szybko. Trza drobno pokrajać cebula, łogórki, jajca i śledzie, dać łeżeczka mostrichu, trocha pieprzu i fertich. Kebyjście chcieli, to przed podaniym mogecie jeszcze dać łeżka majōnezu, ale jak go niy mołcie, to sie przeca21 nic niy stanie. Hekele robi sie wartko, a jak sie do tego weźniecie kōnsek jaki dobryj bōłki abo sznita22 chleba, to zmōcicie23 to raz, dwa. Smacznego 🙂
1przepis
2niektórzy
3kilka
4domu
5podobno
6powiedziała
7przygotować
8jej
9coś
10koleżanka
11od
12musztardy
13dużo
14krojona, siekana
15kawałki
16ugotowane
17ogórki
18w tym przypadku
19mniej
20przepłuczę
21przecież
22kromkę
23zjedzą Państwo
Witom Wos piyknie, dzwonicie niy tam kaj trza! Trza było zadzwonić do mie to bym Wom pedziała jak sie robi Hekele. Bo hekele sie Chopeczku sieko a niy kroi. A jak sie sieko to wychodzi sieczka czyli bardzo drobne konseczki. A pomysł z dodaniem musztardy – przedni!
Pozdrawiam Ako
🙂
ludzie, jakie ogórki, jajka, przecież hekele robi się tylko i wyłącznie ze śledzia, cebuli i masła. I to się miele na pastę a nie żadna sałatka.
mam 60lat i pamiętam jak moja mama robiła to jak miałam lat może 5-6 dla taty który to bardzo lubił.
To, że Pani mama robiła hekele w nieco innej wersji, to nie znaczy, że ten przepis- i pewnie jeszcze kilka innych- nimi nie jest. Z kuchnią tradycyjna tak już jest, że tyle jej wersji, ile domów 🙂
Panie Klaudiuszu, a może Pan zapyta Swojej Babci jak naprawdę wyglądało hekele w latach 60-tych? Pan jako „Chop z kuchni” powinien takie rzeczy wiedzieć i skądinąd znać stare śląskie przepisy. Pozdrawiam.;0
Hekele ma wiele odmian i może w tym jest cały urok takich tradycyjnych dań 🙂