Wejrzoł1 żech sie na cukinia i pomyśloł: a czamu2 by jyj3 tak niy zakisić? Jak sōm4 kiszōne ôgōrki5, to mogōm być i inksze6 warzywa. Niyskorzi7 żech wejrzoł do internetu i sie okołzało8, że już połra9 takich bōło10, co to im sie zachciało kiszynia cukini. Na sprōbowanie żech sie zrobiōł dwie krauzy11. Dzisiej żech otwar ta piyrszo12 i moga Wōm13 pedzieć14, że sie werciōło15: delikatniyjszy ôd ôgōrka smak, leko chrupiōnco skōrka i… zajś mōmy co nowego. We jeszcze jednyj krauzie czeko kiszōnoł fasolka szparagowoł, ale co z tego przidzie… to na razie srogoł16 tajymnica 😉
Co potrza?
połra17 małych cukiniōw
sōl- nojlepi kamiynno
kōnsek18 korzynia chrzanu
połra zōmbkōw czosku
połra łodygōw19 ôd kopru (ze nasiōnami)
jakeś krauzy ze deklami20
Kisi sie ta cukinia tak samo, jak ôgōrki. Te małe cukinie mogecie kisić w całojści abo pokrajać21 je na trocha mańsze22 kōnski. Do krauzy wrojście23 cukinia, wciepcie24 ze 2-3 zōmbki czosku, kōnsek chrzanu, na wiyrch25 naciście26 kopru i zalyjcie to wszyjsko wrzōncōm wodōm ze solōm (łeżka soli na liter wody). Tera ôstało nōm już yno zakryńcić dekel, sprawdzić, czy krauza niy cieknie (przewrōćcie jōm do gōry dnym), ôstawić27 na połra dni i fertich28. Kajś29 żech czytoł, że dobrze by je bōło za dwa tydnie30 zapasteryzować. Joł31 żech te krauzy wrajziōł32 do bratruły33, rozgrzoł34 jōm na 90 stopni i potrzimoł35 je tam piytnołście36 minut. Co z tego przidzie37? Nie wia38. Jedne jest pewne:kiszōnyj cukini musicie na zicher39 sprōbować. Smacznego 🙂
1spojrzałem
2dlaczego
3jej
4są, ō- samogłoska w wymowie między o i u
5ô= ło
6inne
7później
8okazało
9kilku
10było
11słoiki
12pierwszą
13Wam
14powiedzieć
15opłaciło
16duża
17kilka
18kawałek
19łodyg
20nakrętkami
21pokroić
22mniejsze
23włóżcie
24wrzućcie
25górę
26nawciskajcie
27zostawić
28gotowe
29gdzieś
30tygodnie
31ja
32włożyłem
33piekarnika
34rozgrzałem
35potrzymałem
36piętnaście
37wyjdzie
38wiem
39na pewno
Szukając przepisu na kiszoną cukinię trafiłam na ten blog. Jestem gorolką z Warszawy zafascynowaną śląską gwarą i jednocześnie lubię gotować oraz eksperymentować w kuchni – więc na pewno będę często tu zaglądać 🙂
Zapraszam 🙂