KRUPNIOK RAJZUJE. Czyńść 3.: Krupniociosa (Podróże z kaszanką: Pizza z kaszanką)

Niy dojś1, że żech we łostatnim miesiōncu eksperymyntowoł ze pizzōm w dōma, to żech jeszcze pojechoł do Włoch, coby tam te roztomajte pizze pokosztować. I musza Wōm pedzieć, że niby składniki majōm podobne, ale w smaku to niyrołz jedna kole drugi sie niy moge stanōńć… to trocha jak ze babōma, na jedne niy idzie patrzeć, a przed inkszymi aże sie chopom uginajōm kolana. Krupniociosa  [czyt. Krupnioczioza] wyszła richtig dobrze- a gołdali2 mi to i nawet cudze3 ludzie, co to bez cufal4 trefiyli na kostprōba5

Co potrza?

Ciasto na jedna łokrōngłoł pizza:
1 szkl
ōnka mōnki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie)
1/3 szkl
ōnki mlyka
1 dkg drożdży
trocha soli
6 łeżeczki cukru
2 łeżki oliwy

Wiyrch7:
50-80 ml gynstyj śmiyt
ōnki
1 z
ōmbek czosku
połra gał
ōnzek natki pietruszki
2 mańsze krupnioki
pó boreju
8 

10 dkg wyndzonki9
10-15 dkg ż
ōłtego syra
pó łeżeczki orygano
10

 

Mōnka przesujcie11 do jaki miski- mogecie jōm tyż przesiołć. Na pośrodku zrōbcie dziura i wlyjcie dō ni letnie mlyko, dejcie cuker i pokruszcie drożdże. Tera odstołwcie to na 10-15 min., coby te drożdże zaczły robić. Joł włōnczōł na chwila piekarnik  (bratruła)  na 50 stopni i jak sie leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie.
Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr
ōbcie jednolite ciasto- keby sie za kans12 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć13 trocha mōnki.  Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min.
Jak już n
ōm fajnie urosło, to sie wejście14 nudelkula, posypcie na stolnica abo blat trocha mōnki i rozkulejcie sie ta pizza na łokrōngło. Tera idzie sie domyśleć, że zajś jōm na chwila dōmy we ciepłe miejsce, a potyn już yno wciepowanie na wiyrch dobroci15.
Bez tyn czas jak łona nom tam rojśnie, mogecie sie przigotować składniki na wiyrch. Do śmiyt
ōnki wyciście 1 zōmbek czosku, pokrejcie trocha natki, dejcie soli i pieprzu. Boryj pokrejcie na take półtalarki abo talarki, wyndzonka we kostka, a krupnioka seblyczcie16 ze skōry i pokrejcie na 1 cm szajby17. Syr zetrzyjcie, a piec rozgrzyjcie sie na 225-230 stopni.
Jak już spodek trocha podrośnie, to rozsmarujcie na wiyrchu śmiyt
ōnka ze dodatkami, fajnie po cołojści porozkłołdejcie szajby krupnioka i posujcie to noprzōd18 pokrōnym borejym, a na kōniec syrym.
We pizzeriach to łoni moj
ōm piece rozgrzōne na ponad 300 stopni i bez to te pizze siedzōm tam yno ze 7 minut, przi naszyj tymperaturze musi driny19 posiedzieć ze jake 15-20 minut, ale tak po prołwdzie20 to trza patrzeć, kedy sie fajnie przibrōnołci21 tyn syr.
Jak już j
ōm wyciōngniecie, to posujcie jōm po wiyrchu trocha orygano (mogecie jeszcze dać tyż troszka zielōnyj pietruszki) i… smacznego  🙂

Krupniociosa-małe

1dość

2mówili

3obcy

4przypadek

5degustację

6pół

7góra

8pora

9wędzonego boczku

10oregano

11przesypcie

12mocno

13dosypać

14proszę wziąć

15smakołyków

16obierzcie

17plastry

18najpierw

19w środku

20naprawdę

21przypiecze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *