Jak sie tak spōmna1, jake bōło2 moje ulubiōne jedzynie za bajtla3, to na zicher4 bōły to buchty u ōłmy5 Albiny, a dō nich zawsze bōł tyż kōmpot ze jagodōw. Moja Muter ich niy robiōła, bo padała6, że rołz zrobiōła i jyj niy wyszło i już jakosik tak przestała prōbować. Mie7 sie na te buchty zbiyrało ôd dugszego8 czasu, ale jak już żech je zrobiōł, to zarozki prziszły nazod9 roztomajte10 ôbrołzki i przipōmniały mi sie te dołwne11 smaki.
Co potrza?
500 g mōnki
1 szklōnka mlyka
2 jajca
3 łeżki masła
3 dkg drożdży
łeżka cukru
ździebko12 soli
Mōnka przesiyjcie i dejcie13 do jaki miski. Pośrodku14 zrōbcie dziōra, wciepcie tam pokruszōne drożdże, wciepcie cukru i zalyjcie to letnim mlykym. Przikryjcie ta miska jakim ryncznikym abo uciyraczkōm15 i ôdstołwcie16 w jake ciepłe miejsce do wyrośniyńcia (jak mołcie17 zimno we kuchni, to mogecie na chwila rozgrzołć bratruła18 i wrajzić19 tam ta miska). Ôzpuście20 sie masło we jakim tygliku21 i niech trocha ochōdnie22. Jak już te drożdze wyrosnōm- baje23 ich rołz24 wiyncyj- to dociepcie ździebko soli, wbijcie dwa jajca, wlyjcie masło i porzōndnie to wyrōbcie. Jak by sie Wōm to mocno klejōło25 do rynkōw, to mogecie jeszcze dosuć26 trocha mōnki. Terozki zajś27 trza to ôdstawić do wyrośniyńcia (aby pó28 godziny niech postoi). Jak już tego ciasta baje rołz wiyncyj, to sie mogymy brać za kulanie buchtōw. Niy kulejcie ich za srogich, bo ône jeszcze urosnōm. Porozkłodejcie je na wysypanyj mōnkōm biyrkownicy29, przikryjcie ryncznikym i niech zajś sie trocha wyrosnōm. Terozki już nōm yno ôstało30 warzynie31. Wejście sie jaki srogi32 gornek, nalyjcie dō niego wody, a na wiyrch33 dejcie kōnsek34 gazy- pamiyntejcie, żeby go dobrze prziwiōnzać. Jak mołcie35 taki gornek do warzynia na parze, to mołcie jeszcze mani36 roboty. Terozki niech nōm zawrze nalōno woda, na gaza wciepcie połra buchtōw, przikryjcie i niech to sie tam aby ze 10 minut podamfuje37.
Potyn już yno na talyrz i mogecie sie brać za jedzynie. Dodatki do buchtōw mogecie sie wynołkwić38 roztomajte, choć mogecie tyż klasycznie sie je ôblołć masłym, posuć cukrym i zjejś ze kōmpotym ze jagodōw (jak go mołcie). Idzie dō nich zjejś i ślagzana39, i banany, i roztomajte słodke zōłzy40, ale idzie je tyż zjejś41 ze miysym, tak jak nasze kamraty42 ze Czech abo Poznanioki43. Smacznego 🙂
1przypomnę, ō- samogłoska w wymowie między o i u
2było
3w dzieciństwie
4na pewno
5babci
6mówiła
7mnie
8dłuższego
9z powrotem
10różne
11dawne
12szczypta
13dajcie
14na środku
15ścierka do naczyń
16odstawcie
17macie
18piekarnik
19włożyć
20rozpuście
21mała patelnia
22ostudzi się
23będzie
24raz
25kleiło
26dosypać
27znów
28pół
29stolnicy
30zostało
31gotowanie
32duży
33górę
34kawałek
35macie
36mniej
37pogotuje na parze
38wymyślić
39bita śmietana
40sosy
41zjeść
42koledzy
43Poznaniacy
moje ulubione! Najlepsze z sosem grzybowym 🙂