Prziprawa do piernikōw

Kans1 ludzi kupuje gotowe prziprawy do piernikōw, ale tak po prŏwdzie2 to nawet niy wiymy, co tam driny3 je i bez4 to nojlepi sie je narychtować samymu. Za starego piyrwy5 gŏdali na pierniki feferkuchy, kere to miano sie wziyno ze niymieckego Pffeferkuchen, co by szło przetłumaczyć jako ciasto ze pieprzym. I faktycznie trocha tego pieprzu abo korzyni- jak piyrwy gŏdali- do piernikōw tyż trza nasuć6. Je tam tyż całŏ masa roztomajtych7 prziprawōw, kere do Europy przijechały ze Indii i inkszych oriyntalnych krajōw.

Kej8 powstoł piyrszy recept na feferkuchy, to sie jeszcze mōndre głowy spiyrajōm, ale już na pewno te pŏraset lŏt we Europie ludzie maszkycōm pierniki.

Co potrza?

20 g pomelanego9 cimtu/skorzicy/cynamōnu

10 g ziela angelskego*

10 g nelkōw/ gojździkōw*

1,5 łeżeczki potartyj gałki muszkatałowyj

1 łeżeczka tartego zezworu/ imbiru

poła łeżeczki pomelanego kminku

poła łeżeczki pieprzu*

1 łeżka ziorek kolyndry*

1,5 łeżeczki kardamōnu (wyciōngcie ale yno te ziorka ze środka)*

idzie tyż dać pŏra gwiŏzdek anyżu*

*te wszyjske prziprawy nojlepi pomelać we młynku do kawy, łoztrzaskać we moździerzu abo i pomelać w jakim starym młynku do pieprzu, kery mŏcie jeszcze po ōłmie

Tak po prŏwdzie to yno trza wszyjske prziprawy wymiyszać i fertich. Nojlepi by bōło tyż niyftore na świyżo pomelać, bo to ftedy bydymy mieć nojlepszy arōmat.

A recept na pierniki znojdziecie sam:

Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą 😉

1dużo

2naprawdę

3w środku

4przez

5dawniej

6nasypać

7różnych

8kiedy

9pomielonego

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*