Szplitry ze szinkōm (Ciasteczka na bazie ciasta półfrancuskiego z szynką ;) )

Szplitry to bōł[1] piyrszy recept,[2] co żech go sam wciep.[3] I potyn jakosik ze jednōm ze mojich ulubiōnych kōmyntatorek „Chopa w kuchni” prziszli my na pomysł szplitrōw na słōno.  Trocha to za mnōm łaziōło,[4] aż tu rołz[5] we nocy, jak żech niy mōg usnōńć,[6] prziszoł[7] mi do gowy taki pomysł, co go sam trocha niżyj bajecie[8] umieli poczytać. Moja Muter mi padała,[9] że to przeca[10] niy idzie, bo szplitry muszōm być słodke, ale potyn, jak żech je piyk do audycji „Chop w kuchni” (Radio Piekary w kożdo sobota łod 10 do 12), to nawet chciała sie takego słōnego sprōbować, ale problym bōł taki, że jak żech już je tam upiyk,[11] to wszyske mi zarozki zezarli[12] 😉

Co potrza?

 

Ciasto:

25 dkg biołego przepresowanego syra

25 dkg masła

25 dkg mōnki
Nadziynie:
30 dkg szynki
50 dkg pieczarkōw
połra gałōnzek rozmarynu, abo 3 łeżki[13] suchego

Wciepcie tyn syr, masło i mōnka do miski i porzōndnie je ugniyćcie. Jakby sie Wōm za mocno klejōło do rynki, to dosypcie jeszcze trocha mōnki. Choć joł tyż robiōł tak, żech take klejōnce wsadziōł[14] do lodōwki, a dopiyro przed wałkowaniym taki kōnsek-co żech sie go wziōn do rozwałkowania- obkulołech[15] we mōnce.  Jak już to wszystko baje wyrobione na jednolito masa, to dejcie to na godzina do lodōwki, a nojlepi na całoł noc.

Pieczarki- jak sōm gryfne- to ich nawet niy trza obiyrać. Pokrejcie je na plasterki i wciepcie na suchoł patelnia. Niby żech napisoł kans[16] tych grzibōw, ale jak łone[17] puszczōm woda, to ich łostanie[18] yno ździebko.[19] Na ta patelnia mogecie tyż wciepnōńć pokrōny[20] rozmaryn, trocha soli i pieprzu. Jak ta woda trocha odparuje, to bydōm fertich.[21]

Jak mocie sroge konski[22] tyj szinki, to jōm przekrejcie na pó,[23] a jak trocha mańsze,[24] to mogōm łostać całe. Weźcie sie taki kōnsek, na środek nałōżcie pieczarkōw i zawińcie to fajnie we rulōnik.

Rozgrzyjcie piec na 180 stopni i przigotujcie sie blacha- żeby sie te szplitry lepi ściōngało, to połōżcie na tyj blasze tyż taki papiōr do pieczynioł.

Terozki potrzebno Wōm byndzie nudelkula[25] i jeszcze trocha mōnki do podsypywania. Wyciōgcie sie mały kōnsek tego ciasta, posypcie na stole abo blacie trocha mōnki- żeby sie niy klejōło- i wałkujcie; nudelkula tyż mogecie trocha posypać tōm mąkōm.

Jak już te ciasto bydzie miało yno połra milimetrōw, to wejście nōż i potnijcie to na 8 abo 10 cm kwadraty. Do środka kołżdego kwadrata wrołźcie tyn rulōnik ze szinki ze pieczarkami i dwa boki tego ciasta złōżcie do środka. Dobrze to sklejcie, żeby Wōm sie te szplitry niy łotwarły[26] i połōżcie na blacha. Jak już jōm mołcie połno[27], to dejcie te szplitry do pieca na 20-30 min.

Jakbyjście widzieli, że już pryndzy robiōm się za bardzo brōnołtne,[28] to wyciōngejcie je pryndzy. Ale jakbyjście widzieli, że niy majōm jeszcze fajnego złotego koloru, to je jeszcze tam poczimcie.[29] Kołdży piec je trocha inkszy i to trza sie samymu sprołwdzić.[30]

Terozki już yno sie je wyciōngcie i… smacznego:)

Ps. Uważejcie, co byście sie niy poparzyli gymby 😉

 

 

[1] był; ō samogłoska w wymowie pomiędzy o i u

[2] przepis

[3] wrzuciłem

[4] chodziło

[5] raz

[6] zasnąć

[7] przyszedł

[8] Będziecie

[9] powiedziała

[10] przecież

[11] upiekł

[12] zjedli

[13] łyżki

[14] włożyłem

[15] obtoczyłem

[16] dużo

[17] one

[18] zostanie

[19] trochę

[20] pokrojony

[21] gotowe

[22] kawałki

[23] połowę

[24] mniejsze

[25] wałek do ciasta

[26] otworzyły

[27] pełną

[28] brązowe

[29] potrzymajcie

[30] sprawdzić

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*