Roztomajte mōndre1 ludzie sie spiyrajōm,2 fto3 wynalołz pierniki. Joł tam to smola4 i wia yno,5 że tyn recept6 dała moji Mutrze7 pani Truda, a ta zajś dostała go ze 40 lołt8 tymu łod jaki kōmratki we robocie, a łod kogo ta go miała, to już wiy tera yno sōm Pōn Bōczek. Przez lata piykła9 je moja Muter, a w tym roku joł10 żech sie wziōn11 za robota. Już na drugi dziyń bōły miynke,12 a co to dopiyro bydzie na Wilijoł…13
Co potrza?
1,5 kg mōnki pszynny
250 g masła
75 dkg cukru
6 płaskich łyżeczek sody oczyszczōnyj
3 łyżeczki łoctu14
3 opakowania prziprawy do piernikōw (nojlepi niy tyj nojtōńszyj), a kebyjście chcieli jōm narychtować samymu, to sam znojdziecie recept: https://chopwkuchni.pl/?p=1826
0,5 kg miodu sztucznego (Ōłma15 padała,16 że ze prawdziwym sōm twarde, choć joł tam doł tyż trocha prawdziwego- do smaku- i bōły miynke)
10 dkg kakao
5 jajek
pó17 szklōnki mlyka18
Masło i miód dejcie19 do gorka i na małym łogniu niech sie z tego zrobi syrop- uważejcie, żeby sie za mocno niy przibrōnołciōło.20 A we srogyj21 misce pomiyszejcie22 sie: mōnka, kakao, cuker i prziprawy. Potyn zrōbcie sie tam małoł23 dziura, wsujcie24 tam soda i polyjcie jōm25 łoctym- bydzie sie fajnie warzōło.26
Pośrodku tyj miski wbijcie jajca, wlyjcie mlyko i ochōdzōny27 syrop. Tera sie zacznie zabawa ze urołbianiym.28 Nojprzōd29 urobiejcie to we środku i pomału się dobiyrejcie mōnki ze bokōw, aż ze wszyskego zrobi sie Wōm tako srogoł błyszczōnco kula. Tera dejcie ji trocha odpocznōńć, zrobcie sie tyju30 abo kawy i zaro jadymy dali31 😉
Piec włōnczcie na 180 stopni, przigotujcie sie ze 2 abo 3 blachy (dejcie na nie papiōr do pieczynioł), trocha mōnki do podsypywania, nudelkula32 i jako stolnica. Wejście sie kōnsek33 ciasta, posypcie na stolnica i nudelkula trocha mōnki i rozwałkujcie sie te ciasto tak na 0,5 cm. Tera powyciskejcie sie w nim jake tam mołcie34 forymki, pierniki na blacha i do pieca na 8-12 minut (wszysko zależy łod pieca). Dejcie pozōr,35 żeby niy bōły36 za ciymne. Do ciasta, co Wōm zostało po wyciśniyntych piernikach, dobiercie sie trocha nowego i jedziecie dalyj z tōm robotōm.
Jak już wszyske sōm37 upieczōne, to sie chwila odpocznijcie, a potyn lukrowanie i strojynie.
Luker to cuker puder i woda abo sok ze citrōłny.38 Dejcie pozōr, żeby niy bōł za rzołdki,39 bo Wōm spłynie i bydziecie mieć kans40 ciarajstwa.41 Mogecie tyż dodać do lukru kakao- to bajecie mieć ciymniyjszy. Mogecie tyż te pierniki sie czym na wiyrchu posuć42– knōcikōma43 abo czym tam mołcie. Moja Teściowo dołwo na szklōnka cukru pudru jedne biōłko i to miksuje. Tyn luker je potyn taki fajnie bioły. Kōniec tego czytania, biercie sie za robota 😉
1mądrzy; ō- samogłoska w wymowie pomiędzy o i u
2spierają
3kto
4nie przejmuję się tym
5tylko
6przepis
7mamie
8lat
9piekła
10ja
11wziąłem
12miękkie
13Wigilia
14octu
15babcia
16mówiła
17pół
18mleka
19włóżcie
20nie przypaliło, nie było za brązowe
21dużej
22pomieszajcie
23małą
24wsypcie
25ją
26gotowało
27schłodzony
28wyrabianiem
29najpierw
30herbaty
31dalej
32wałek do ciasta
33kawałek
34mają Państwo
35uważajcie
36były
37są
38cytryny
39rzadki
40dużo
41bałaganu
42posypać
43podłużna posypka
Jestes super synek.Ty pierniki som fajne i podobo mi sie to ze piszesz tak jak godosz.bydym czynsto zaglondac na Twoja stronke .Jo je z Cieszyna i tez rzondzem po naszymu.Mom wiela fajnych receptow aji starych z Czech jak co to pisz na mejla.
Dziynkuja i posyłōm gryfne pozdrowiynia do Cieszyna 🙂
Uwielbiam. Udaję, że umiem to przeczytać na głos, ale słyszę, że kiepsko udaję. A może udałoby się zamieszczać też wersję audio?
Muszę to jakoś ugryźć 😉