Hamerykōny1 wymyślōły kola (cola), to i potyn prziszli do wymyślynia taki szinki. We Europie zrobiōła sie popularnoł, bo jōm narychtowała2 takoł angelskoł kuchara, a to, co sam3 znojdziecie4, to je chopskoł wariacja na tymat tego wciepowania5 świni do koli. Niy trza sie przi tym natrołpić6, a to, co potyn wjedzie na stōł, to fajne, arōmatyczne, rōżowe miyso z takim lekim słodkim posmakym.
Co potrza?
Szinka- jedna kula miysa
sōl do pyjklowania7 (jak niy chcecie pyjklować, to mogecie jōm zamoczyć we normalnyj soli, yno, że te miyso niy bydzie miało taki fajnyj farby8)
2 litry koli (joł tam biera normalno coca-cola, ale mogecie wziōńć i jakoł inkszoł, byle niy takoł bez cukru- z takōm to sie lepi dać pokōj9)
cebula
połra gojździkōw10
3 liście bobkowe11
połra ziorek ziela angelskego
1-2 łeżki mostrichu12
1-2 łeżki miodu
Sōl do pyjklowania ôzpuśćcie13 sie we wodzie, wciepcie tam szinka, a nojlepi wejście sie jeszcze szprica14 (takoł wiynkszoł kupicie za połra złoty we aptyce) i powciskejcie ta zalywa tyż rajn15. Styknie,16 jak sie to baje17 pyjklowało bez noc. Na drugi dziyń wyciōngcie18 ta szinka ze pyjklowania, opōkejcie19, wciepcie20 do gorka i zalyjcie kolōm. Dociepcie tam jeszcze gojździki, ziele angelske i liście bobkowe. Cebula przekrejcie21 na pó i przipołlcie22 jōm leko na piecu- jak do nudelzupy.
Tera niech sie ta nasza świnia trocha powarzi- aby godzina na 1 kg szinki.
Jak już bydzie fertich,23 to jōm wyciōngcie, posmarujcie po wiyrchu mostrichym zmiyszanym ze miodym i wrojście24 na 20 minut do bratruły25 ôzgrzōnyj na 200 stopni. Bez tyn czas mogecie sie ôdlołć26 trocha tyj koli, we ftoryj sie warzōła szinka i jōm ôdparować (zredukować). Jak sie zrobi fajnie gynstoł zōłza, to mogecie sie niōm27 potyn polołć miyso.
Jak sie nasza szinka trocha przibrōnołci28, to jōm wyciōngejcie i biercie sie za jedzynie. A co Wōm ôstanie29, to idzie zjejś na drugi dziyń na zimno na sznicie30 abo jaki bōłce31. Smacznego 🙂
1Amerykanie; ō- samogłoska w wymowie między o i u
2przygotowała
3tutaj
4znajdziecie
5wrzucania
6napracować
7peklowania
8koloru
9dać spokój
10goździków
11laurowe
12musztarda
13rozpuśćcie; ô=ło
14strzykawka
15do środka
16wystarczy
17będzie
18wyjmijcie
19opłuczcie
20wrzućcie
21przekrójcie
22przypalcie
23gotowe
24włożcie
25piekarnika
26odlać
27ją
28przypiecze
29zostanie
30kromce
31bułce
Aż się dziwię, czemu tak późno trafiłam na tą stronę. Przeca joł tyż Ślunzaczka 😀 Z Łopolskiygo;) Pozdrowiynia dloł Chopa z kuchni 🙂
Bez to nojlepi łosprawiać ło tym wszyjskim kōmratkōm 🙂 Pozdrołwiōm serdecznie 🙂
Jaki mostrich chopie? To je ZYMFT! 😀
Wszyjsko zależy ôd tego, kaj sie na Ślōnsku miyszko 🙂