Jak żech bōł bajtlym1, to mi Muter niyrozki to robiōła, bo przeca cojś trza bōło ze tymi starymi bōłkami zrobić, ale że to sie nazywo armeriter, to żech sie dowiedzioł dopiyro niydowno, bo piyrwy my przypiykali bōłki tōnkane2 we jajku i mlyku i żodnych nazwōw to niy potrzebowało. Terozki to żech sie nawet posprawdzoł historia tego dania i pōnojś idzie podobny recept3 znojś we jednyj z nojstarszych ksiōnżek kucharskich „De re coquinaria” („Ło warzyniu”)- kaj je pedziane,4 że u Chopa niy moge być łaciny, a przi okazji mołcie piyrszy przekład tego tytułu na ślōnsko gołdka. We tyj ksiōnżce sōm recepty łod starożytnych Rzymianōw. Łoni tam ponojś mieli jakiś taki chlyb, co to go tōnkali we mlyku, piykli na łoleju, a potyn na wiyrch lołli5 miōd. I tak sie to łod nich rozeszło na całoł Europa, bo kołżdy kraj moł jakojś tego wersja. Ta nasza nazwa sie wziyna łod niymieckego Arme Ritter, co oznaczo biydnych rycerzy, a że sam nic specjalnego niy je nōm potrzebne, to dzisiaj i biydne sztudynty6 mogōm sie to lajstnōńć.7
Co potrza?
3 stare bōłki abo jak to niyftorzi gołdajōm:8 żymły (jak byjście mieli lynga9 abo wek- bo to tyż moł roztomajte10 miana,11 to tyż baje dobre)
2 jajca
szklōnka mlyka
2 łeżki cukru
2 łeżki masła klarowanego
kapka łoleju12
pudecuker
Mogecie tyż dać:
cimt13– kebyjście chcieli, żeby bōły barzi14 cimtowe
miōd- jak ze 1700 lołt tymu mogli na wiyrch lołć miōd, to czamu my niy mogymy 😉
Jajca rozfyrlejcie15 (mogecie i mikserym) ze cukrym i mlykiym. Rozgrzyjcie sie na patelni łeżka masła i kapka łoleju. Pokrejcie bōłka na szajby16, porzōndnie tōnknijcie we jajcach z mlykym i wciepcie17 na patelnia. Jak sie fajnie przibrōnołci18 ze obu strōn, to wciepcie je na talyrz, posypcie pudecukrym (abo i cimtym- choć joł tam wola yno ze cukrym) i sie biercie za maszkycynie.19 Smacznego 🙂
1dzieckiem
2moczone
3przepis
4gdzie jest powiedziane
5lali
6studenci
7pozwolić sobie na coś
8mówią
9bułka paryska
10różne
11nazwa
12trochę oleju
13cynamon
14bardziej
15roztrzepać
16kromki
17proszę wrzucić
18przypiecze
19rozkoszowanie się, jedzenie
Dziynkuja z przepis. Nie umiołech się przipomnieć jak się to dokładnie nazywało i jak to sie robjyło. Jak żech boł mały, to mój Opa mi to robjoł.
To tera nic, yno robić wnukōm 😉