Armeriter (Danie recyklingujące czerstwe bułki)

Jak żech bōł bajtlym1, to mi Muter niyrozki to robiōła, bo przeca cojś trza bōło ze tymi starymi bōłkami zrobić, ale że to sie nazywo armeriter, to żech sie dowiedzioł dopiyro niydowno, bo piyrwy my przypiykali bōłki tōnkane2 we jajku i mlyku i żodnych nazwōw to niy potrzebowało. Terozki to żech sie nawet posprawdzoł historia tego dania i pōnojś idzie podobny recept3 znojś we jednyj z nojstarszych ksiōnżek kucharskich „De re coquinaria” („Ło warzyniu”)- kaj je pedziane,4 że u Chopa niy moge być łaciny, a przi okazji mołcie piyrszy przekład tego tytułu na ślōnsko gołdka. We tyj ksiōnżce sōm recepty łod starożytnych Rzymianōw. Łoni tam ponojś mieli jakiś taki chlyb, co to go tōnkali we mlyku, piykli na łoleju, a potyn na wiyrch lołli5 miōd. I tak sie to łod nich rozeszło na całoł Europa, bo kołżdy kraj moł jakojś tego wersja. Ta nasza nazwa sie wziyna łod niymieckego Arme Ritter, co oznaczo biydnych rycerzy, a że sam nic specjalnego niy je nōm potrzebne, to dzisiaj i biydne sztudynty6 mogōm sie to lajstnōńć.7

Co potrza?

3 stare bōłki abo jak to niyftorzi gołdajōm:8 żymły (jak byjście mieli lynga9 abo wek- bo to tyż moł roztomajte10 miana,11 to tyż baje dobre)

2 jajca

szklōnka mlyka

2 łeżki cukru

2 łeżki masła klarowanego

kapka łoleju12

pudecuker

Mogecie tyż dać:

cimt13– kebyjście chcieli, żeby bōły barzi14 cimtowe

miōd- jak ze 1700 lołt tymu mogli na wiyrch lołć miōd, to czamu my niy mogymy 😉

Jajca rozfyrlejcie15 (mogecie i mikserym) ze cukrym i mlykiym. Rozgrzyjcie sie na patelni łeżka masła i kapka łoleju. Pokrejcie bōłka na szajby16, porzōndnie tōnknijcie we jajcach z mlykym i wciepcie17 na patelnia. Jak sie fajnie przibrōnołci18 ze obu strōn, to wciepcie je na talyrz, posypcie pudecukrym (abo i cimtym- choć joł tam wola yno ze cukrym) i sie biercie za maszkycynie.19 Smacznego 🙂

Armeriter- małe

 

1dzieckiem

2moczone

3przepis

4gdzie jest powiedziane

5lali

6studenci

7pozwolić sobie na coś

8mówią

9bułka paryska

10różne

11nazwa

12trochę oleju

13cynamon

14bardziej

15roztrzepać

16kromki

17proszę wrzucić

18przypiecze

19rozkoszowanie się, jedzenie

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




2 Komentarze

  1. Dziynkuja z przepis. Nie umiołech się przipomnieć jak się to dokładnie nazywało i jak to sie robjyło. Jak żech boł mały, to mój Opa mi to robjoł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*