Sōm1 ludzie, kere2 niy kiszōm w dōma ôgōrkōw. A joł3 ich zapytōm, czy ôni richtich4 niy czujōm we smaku rōżnicy miyndzy kupnymi, a takimi, kere sie ukiszōm w dōma? Ta robota je barzi5 ajnfachowo6, jak budowa cepa: wciepujesz ôgōrki do krauzy7, dołwosz8 3 inksze9 składniki, zalywosz wodōm ze solōm i za połra10 dni już mogesz sie maszkycić11 małosolne.
Co potrza?
ôgōrki gruntowe- niy byda sam pisoł wiela ich mołcie12 wziōńć, bo nie wia, wiela ich zjycie, ale za mani13 niż 1 kg sie niy werci14 chytać; nojlepsze sōm te małe
czosnek- potrzebujecie go tak ze 2-3 zōmbki na krauza
korzyń krzōnu15– na jedna krauza potrza go yno mału kōnsek
łodyga kopru- do jednyj krauzy styknie 1 srogoł16, ale mogecie i wciś 3 mańsze
sōl- nojlepi kamiynnoł, a niy tako biołoł ze składnikami, kere zapobiegajōm zbrylaniu
Krauzy mogecie wziōńć litrowe, ale jak je Wołs17 we chałpie18 mani, to idzie i narychtować19 mańsze. Ôgōrki przed kiszyniym nojlepi na połra godzin zamoczyć we zimnyj wodzie. Potyn wciście je do krauzy, ale niy do samego wiyrchu. Wciepcie tam czosnek, kōnsek krzōnu i na samoł gōra pozginany koper. Terozki trza to zalołć wrzōncōm wodōm ze solōm- na 1 liter wody łeżka soli. Wiela narychtować wody? Na litrowoł krauza przidzie ji tak ze pó litra. Nalyjcie wody do krauzy, ale 1 cm ôd wiyrchu ôstołcie pusty, bo jak sie te ôgōrki zacznōm kisić, to wycisnōm ze krauzy tyn nadmiar wody. Zakryńćcie- niy ôpołrzcie20 sie- i postołwcie na jaki desce. Za połra godzin mogecie jōm postawić we ciymniyjszym miejscu, ale dejcie pozōr21, bo przi kiszyniu moge ze tych krauzōw wylecieć trocha wody. Nojlepi je postawić na jaki gazecie. A za połra dni mołcie małosolne, a reszta sie ôstołwcie22 na zima. Smacznego 🙂
1ō- samogłoska w wymowie między o i u; są
2którzy
3ja
4naprawdę
5bardziej
6prosta
7słoika
8dasz
9inne
10kilka
11rozkoszować
12macie
13mniej
14opłaca
15chrzanu
16duża
17Was
18domu
19przygotować
20oparzcie
21uważajcie
22zostawcie
Dodaj komentarz