Niy ma chyba barzi ajnachowego1 jołdła do narychtowania,2 jak wodziōnka- chyba, że smażōnka3 abo sznita ze fetym.4 Pirwy5 zawsze sie jōm robiōło, jak sie miało trocha starego chleba, bo to przeca żołdyn6 niy bōł wtedy taki gupi, żeby go wyciepnōńć.7 Moja muter mi padała,8 że u nich- we staryj chałpie9– to moja Ōłma10 pikła we wielochu11 w kołżdo sobota 5 pecynōw12 chleba i on bez cołki tydziyń bōł dobry. A dzisiej to już na trzeci dziyń je bez smaku i idzie sie z niego yno zrobić bratsznita13 abo wodziōnka. Tyn recept- co go sam niżyj mołcie- to je na takoł brōłtzupa, jako sie robiōł mōj Ōłpa.14 Łon bōł jargang15 1907, a że znoł tako wodziōnka na pewno jeszcze ze swoji chałpy, to idzie pedzieć, że tyn recept moł już nojmani16 sto lołt.
Co potrza?
2 sznity chleba
łeżka fetu abo masła
zōmbek czosku (jak lubicie, to mogecie sie go dać wiyncyj, yno sie dejcie pozōr, żeby po tym niy bōło bańtowania17 we brzuchu)
pó18 cebuli
liść bobkowy19
2-3 kulki ziela angelskego
trocha magi
sōl i pieprz
wrzōntek
Pokrejcie20 sie chlyb na mańsze kōnski, cebula i czosnek tyż. Wciepcie wszyske skłądniki do talyrza abo jaki miski, zalyjcie wrzōntkym, przikryjcie na połra minut jakim inkszym talyrzym i… fertich.
A niy godoł żech, że to baje ajnfachowe 😉 Smacznego 🙂
1bardziej prostego
2przygotowania
3jajecznica
4kromka ze smalcem
5dawniej
6nikt
7wyrzucić
8mówiła
9domu
10babcia
11piec chlebowy
12bochenków
13grzanka
14dziadek
15rocznik
16najmniej
17rewolucji
18pół
19laurowy
20pokrójcie
U moi omeczki tyż bywała wodzionka… A roz moja mamulka zrobiyła mi wodzionka w doma, jo żech jom skosztowała i padom: „Dobro, ale u omeczki była lepszo” Mamulka zrobiyła wielkie oczy, bo niby jak to lepszo może być wodzionka? I na drugi dziyń sie pyto Omy „A jak by robicie wodzionka bo moja dziołcha powiado, ze u wos je lepszo”, Omeczka sie ino wejrzał i godo: „A nic dziołsze wczora niy było?” ” No nie – godo mamulka – A co by i miało być?” ” No – zafrasowała sie oma – brzuch czy jom niy boloł, abo i sraczki za przeproszyniym niy miała” ” Niy – godo mamulka – zdrowo jest , a czymu sie pytocie. ” Bo mi wczoraj dziołszki strachu narobioły. Jo dycki w buncloku mocza chlyb dla kaczek, tyn co go chopcy z gruby przyniesom, co inni górnicy niy zjedli. Czasym z tustym, czasym z masłym jak trefi. I tyn bonclok stoł w laubie i dziołszki sie wczora bawyły w dom i zeżarły cołki gorczek tego chleba dla kaczek. Cołko noc jo niy spała ino myślała czy im niy zaszkodziło.”
Dziesiej by było płukanie zołontka abo by bajtel umar a ongiś nic nom niy było. Tak to było z wodzionkom w Brzezinkach.
Jednak trza uważać, co to czowiek do gymby wciepuje 😉 Dziynkuja za ta całoł historyjoł 🙂
Wodzionka najlepszo jak sie jest chorym! Ino cza duzo czosnku surowego!
Yno, żeby potyn niy bōło rewolucyji we żołōndku ôd tego czosku 😉
Tak cołki downo to zamiast tustego, abo masła dowało sie łoj,nojlepi kozi. Może je ajnfachowo, ale dyć to tyż je jako lykarstwo, dobre na ryma abo jak we żołondku mele, mie zowsze pomogo.
Do ajnfachowego dania, to przeca idzie wciepnōńć, co tam sie w dōma znojdzie 😉
U mie dodowóm kminek toż nazywo sie kminkula