Moja Baba1 mi wczora padała,2 że na mitag3 to by nojlepi zjadła zupa ze bani. Listopad to je nojlepszy czas na zupa ze bani. Kedyjś robiōłech już tako ze tajskimi prziprawōma i tak żech sie pomyśloł, że trza by bōło iś4 w trocha inkszo strona, bo to tyż przeca5 niy wszyscy- tak jak my- lubujōm sie we kuchniach z cołkego świata. Zupa wyszła bardzo dobro i bez6 to sie ciesza, że ji7 jeszcze trocha łostało8 i na dzisiej 😉
Co potrza?
0,5 kg bani
3 abo i 4 marchwie (dołwajōm9 tako fajno słodkość)
2 kartołfle
1 cebula
2 zōmbki czosku
syrek topiōny
połra10 gałōnzek lubczyku
2 łeżki kaparōw
masło klarowane
oliwa
woda
30 dkg szinki
6-8 sznitōw11 chleba tostowego
sōl i pieprz
Nojprzōd pokrejcie- tak byle jak- te warzywa i podsmōłżcie je na maśle (yno, żeby sie cebula zeszklōła). Potym jeszcze do smaku kapnijcie trocha oliwy, ale niy podsmażejcie już tego na za srogim12 hicu, bo oliwa pōnoś13 go niy lubi. A terozki wlyjcie wody- yno niy za dużo, żeby ta zupa niy bōła za rzodkoł. Nojlepi, żeby yno przikrōła warzywa. Wciepcie lubczyk, trocha soli, pieprzu i niech sie to tak ze 15-20 minut powarzi- żeby bania zmiynkła. Potym wciepcie te kapary, syrek i niech sie to dali14 warzi. Tera trza chwila poczekać, żeby trocha ochōdło, zanim bajymy to miksować. Jak już zmiksujecie, to trocha idzie to jeszcze podgrzołć i doprołwić.15
Szinka pokrejcie we kostka i wciepcie na patelnia ze 2 łeżkōma masła klarowanego. Jak sie już to trocha podsmażi, to mogecie tam tyż dociepnōńć pokrōny we kostka chlyb tostowy. Jak sie tyn chlyb trocha przibrōnołci, to już mōmy i to fertich.16
Zupa nalyjcie na talyrz, posypcie tōm chrupiōncōm szinkōm i grzankōma i… smacznego 🙂
1żona
2powiedziała
3obiad
4pójść
5przecież
6przez
7jej
8zostało
9dają
10kilka
11kromek
12 dużym
13podobno
14 jeszcze
15doprawić
16gotowe
Dodaj komentarz