Już za połra1 dni bydzie Dziyń Nauczyciela i bez to czowiek sie tak barzi myśli ô2 tych roztomajtych rechtōrach3 i profesorach, co to ich na tyj swoji drōdze spotkoł. Jak żech sztudiyrowoł4 we Warszawie, to poznoł żech tam take dwie profesorki, co to im do dzisiej nojbarzi pszaja5. I ta jedna niy dojś6, że nauczoła mie lepi gołdać (choć tak po prołwdzie to mówić 😉 ), to jeszcze, jak żech rołz7 bōł8 u ni na bezuchu9, to mie poczynstowała takōm zapiekankōm, a ôna tak mi zasmakowała, że rołz za jaki czas sie jōm rychtuja10. Wariacji na tyn tymat idzie zrobić kans11, ale co nojważniyjsze- gibko12 sie jōm robi, a potyn tela dobroci.
Co potrza?
ze dwa abo trzi kōnski wōsztu13 (zależy jake sōm sroge14 i wiela15 lubicie miysa)
mogecie dać tyż dlo lepszego smaku trocha wyndzōnki16 (15-20 dkg)
1 cebula
2 mańsze17 cukinie
5-6 tōmatōw18
syr feta
2-4 zōmbki czosku
pieprz (abo korzynie)
ze dwie łeżki zielōw prowansalskich
Na sōm przōd19 podpiyczcie na patelni pokrōny20 wōszt i wyndzōnka. Jak sie już trocha przibrōnołci21, to wciepcie tam tyż na chwila pokrōnoł cebula, a niyskorzi22 wciepcie23 to wszysko (jak pisza tyn wyraz, to za kołżdym razym mōm przed ôczōma ta profesorka, kero24 gołdała, jak fto tak po polsku źle wypedzioł słowo „wszystko”, że wszysko to je takoł srogoł we… przi jedzyniu niy byda ôsprawioł25, co to niyftorzi ludzie majōm we wosach… ale po ślōnsku to przeca co inkszego 😉 ) na dōł wiynkszego naczynia żaroodpornego abo brytfanki. Tōmaty ôbiercie ze skōrōw i pokrejcie na szajby26. Tak samo cukinia i feta (żeby tyn syr sie nōm lepi krajało, to mogecie go na chwila wciepńōńć do zamrażalki). I potyn we tym naczyniu żaroodpornym ukłołdejcie na wōszcie (jak na ôbrozku27) szajba cukini, szajba fety, szajba tōmaty… cukinia, feta, tōmata… aż całe naczynie bydzie połne28. Po wiyrchu posujcie to zielami prowansalskimi, pieprzym i powciepujcie wiynksze kōnski29 czosku. Niyskorzi trza to yno zawrzić30 i skludzić31 we bratrurze ôzgrzōnyj na 180 stopni na 40 minut- aż cukinia bydzi fajnie miynkoł32. Potyn sie yno nałōżcie na talyrz- niy zapōmnijcie,że na dole je fajny wōszt i… smacznego 🙂
PS Na ôbrołzku widać zapiekanka jeszcze niy upieczōnoł!
1kilka
2ô= ło
3nauczycielach; ō- samogłoska w wymowie między o i u
4studiował
5lubię, kocham
6nie dość
7raz
8był
9w odwiedzinach
10przygotowuję
11dużo
12szybko
13kiełbasy
14duże
15ile
16boczku wędzonego
17mniejsze
18pomidory
19najpierw
20pokrojony
21przypiecze
22później
23wrzućcie
24która
25opowiadał
26plastry
27zdjęciu
28pełne
29kawałki
30zamknąć, przykryć
31schować
32miękka
Dodaj komentarz