Siymieniotka abo siymiōnka, abo konopiatka, abo konopianka… ;) (Śląska zupa wigilijna)

Ta zupa na stole we Wilijŏ1 brała sie z tego, że bōła tōnio2 i kŏżdy sie mōg3 jōm lajstnōńć4. Jak to ze takimi daniami je, w kŏżdyj chałpie rychtowało5 sie jōm inakszyj. U moji Mutry6 w dōma bez pó dnia łonaczōła7 jōm Babka Mari, kero bōła siostrōm ôd8 moji Ōłmy9. Moja Muter już tego niy rychtowała, a jo sie do tego zabiyroł całe lata, aż mie sie w kōńcu udało. Jŏ żech sam trocha wynołkwioł10, ale zawsze sie mogecie narychtować jōm tradycyjnie: yno kōnopie, woda, mlyko, cebula, sōl, cuker, trocha mōnki i jako kasza.

Co potrza?

20 dkg siymiynia konopnego- niy bōjcie się, to na zicher niy je marihuana i niy bydziecie mieć z tego ôdlotu nawet, jak zjycie 3 talyrze tyj zupy

1 szklōnka mlyka

1 cebula

2 łeżki masła

sōl i cuker

Całŏ reszta to już sōm roztomajte wynołkwiania:

kasza- niyftorzi dŏwajōm upranżōno gryczanŏ, inksi jynczmiynnŏ abo jaglanŏ, jŏ żech poszoł na łatwizna i żech doł uprażōne płatki ze kaszy gryczanyj

trocha mōnki do zagynszczynia (mie to niy bōło potrzebne)

prziprawy- to już je takŏ moja wersyjo: połra gojździkōw, połra kulek ziela angelskego, ździebko11 cynamōnu i gałki muszkatałowyj

2 łeżki miodu

Zalyjcie te siymie gorkōm wodōm i powarzcie 5 minut. Potyn wylyjcie piyrszo woda (a ś niōm12 i trocha goryczki), dolyjcie do siyminia 1,5 litra świyżyj i dejcie tam ździebko soli i cukru. Terŏzki trza to warzić tak dugo, żeby te ziorka popynkały- godzinka Wōm na spokojnie na to śleci13. Za starego piyrwy14 trza to bōło ôdlŏć i potyn jakim tuczkym wyciskać połra razy „mlyko” z tych ziorek. Jŏ żech je na to za zgniōły15… Wloł żech to wszyjsko do blyndera, a potyn dwa razy żech to przecedziōł bez sitko. Woda ze mlykym kōnopnym wlyjcie nazod do gorka. Terŏzki niyftorzi zagynszczajōm to mōnkōm, ale mie sie to niy zdało16, bo żech sie to zagyńściōł niyskorzi płatkōma gryczanymi.

Na patelni na maśle zeszklōł żech cebula, a potyn do tego dociep żech jeszcze prziprawy, chwila to sie tak podpiykło i żech to dociep do gorka. Dolyjcie ku tymu17 jeszcze szklōnka mlyka. Potyn idzie to dosmakować solōm, cukrym abo miodym. Mogecie sie do tego uwarzyć jako kasza: gryczanŏ, jynczmiynnŏ abo jaglanŏ. Joł żech doł płatki ze kaszy gryczanyj, dwa razy zamiyszoł i bōło fertich.

Smak mŏ to specyficzny, leko goryczkowy, choć z tymi prziprawami niy je take mdłe… jak niy sprōbujecie, to niy bajecie wiedzieć, czy Wōm smakuje 😉

Smacznego 🙂

1Wigilia, ŏ- oł

2tania

3spółgłoska w wymowie między o i u

4zafundować

5robiło

6Mamy

7robiła

8ô-ło

9Babci

10wydziwiałem

11szczypta

12z nią

13zleci

14dawniej

15leniwy

16nie spodobało

17do tego

Sam tyż mogecie mie znojś:
Kej lubicie ôbrŏzki
Sam znojdziesz moje filmy
Sam znojdziesz moje filmy
Jak lubisz ćwiyrkać, to sam wlyjź
Visit Us
Follow Me
Dastaniecie mejla ze nowymi receptami
RSS




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*