Ta zupa na stole we Wilijŏ1 brała sie z tego, że bōła tōnio2 i kŏżdy sie mōg3 jōm lajstnōńć4. Jak to ze takimi daniami je, w kŏżdyj chałpie rychtowało5 sie jōm inakszyj. U moji Mutry6 w dōma bez pó dnia łonaczōła7 jōm Babka Mari, kero bōła siostrōm ôd8 moji Ōłmy9. Moja Muter już tego niy rychtowała, a jo sie do tego zabiyroł całe lata, aż mie sie w kōńcu udało. Jŏ żech sam trocha wynołkwioł10, ale zawsze sie mogecie narychtować jōm tradycyjnie: yno kōnopie, woda, mlyko, cebula, sōl, cuker, trocha mōnki i jako kasza.
Co potrza?
20 dkg siymiynia konopnego- niy bōjcie się, to na zicher niy je marihuana i niy bydziecie mieć z tego ôdlotu nawet, jak zjycie 3 talyrze tyj zupy
1 szklōnka mlyka
1 cebula
2 łeżki masła
sōl i cuker
Całŏ reszta to już sōm roztomajte wynołkwiania:
kasza- niyftorzi dŏwajōm upranżōno gryczanŏ, inksi jynczmiynnŏ abo jaglanŏ, jŏ żech poszoł na łatwizna i żech doł uprażōne płatki ze kaszy gryczanyj
trocha mōnki do zagynszczynia (mie to niy bōło potrzebne)
prziprawy- to już je takŏ moja wersyjo: połra gojździkōw, połra kulek ziela angelskego, ździebko11 cynamōnu i gałki muszkatałowyj
2 łeżki miodu
Zalyjcie te siymie gorkōm wodōm i powarzcie 5 minut. Potyn wylyjcie piyrszo woda (a ś niōm12 i trocha goryczki), dolyjcie do siyminia 1,5 litra świyżyj i dejcie tam ździebko soli i cukru. Terŏzki trza to warzić tak dugo, żeby te ziorka popynkały- godzinka Wōm na spokojnie na to śleci13. Za starego piyrwy14 trza to bōło ôdlŏć i potyn jakim tuczkym wyciskać połra razy „mlyko” z tych ziorek. Jŏ żech je na to za zgniōły15… Wloł żech to wszyjsko do blyndera, a potyn dwa razy żech to przecedziōł bez sitko. Woda ze mlykym kōnopnym wlyjcie nazod do gorka. Terŏzki niyftorzi zagynszczajōm to mōnkōm, ale mie sie to niy zdało16, bo żech sie to zagyńściōł niyskorzi płatkōma gryczanymi.
Na patelni na maśle zeszklōł żech cebula, a potyn do tego dociep żech jeszcze prziprawy, chwila to sie tak podpiykło i żech to dociep do gorka. Dolyjcie ku tymu17 jeszcze szklōnka mlyka. Potyn idzie to dosmakować solōm, cukrym abo miodym. Mogecie sie do tego uwarzyć jako kasza: gryczanŏ, jynczmiynnŏ abo jaglanŏ. Joł żech doł płatki ze kaszy gryczanyj, dwa razy zamiyszoł i bōło fertich.
Smak mŏ to specyficzny, leko goryczkowy, choć z tymi prziprawami niy je take mdłe… jak niy sprōbujecie, to niy bajecie wiedzieć, czy Wōm smakuje 😉
Smacznego 🙂
1Wigilia, ŏ- oł
2tania
3spółgłoska w wymowie między o i u
4zafundować
5robiło
6Mamy
7robiła
8ô-ło
9Babci
10wydziwiałem
11szczypta
12z nią
13zleci
14dawniej
15leniwy
16nie spodobało
17do tego
Dodaj komentarz