Kōmratka[1] łod[2] moji Mutry[3] pożyczōła mi ksiōnżka, co jōm dostała łod swoji Mutry i to zarozki[4] po swoim ślubie. Skōnd[5] ta drugoł jōm miała, nie wia,[6] ale wiym, kedy bōła wydanoł… w 1921 roku we Breslau. I jak to ze takimi starymi ksiōnżkami niyrołzki[7] je[8], je napisanoł gotykym- bo to, że je po niymiecku, to je chyba normalne do ksiōnżek ze Breslau. Jako, że moł tyn kochbuch[9] tera swōj 95 gyburtstag, to żech sie pomyśloł, że trza by to jakosik pofajrować.[10] Jako pirszy recept[11] wezna sie co słodkiego i cojś do czego niy trza dołwać[12] 15 abo 20 jajec- niy ma leko[13] znojś tam taki recept. Powia yno jeszcze, że nazywo sie łōna „Schlesisches Kochbuch” („Kuchnia śląska”), ale jak tak człowiek wejrzi[14] na te recepty, to to bōła tako ksiōnżka barzi do takich pańciōw ze Breslau, niż do kobiytōw ze familoka 😉
Co potrza?
6 jajec
125 g cukru
60 g mōnki[15] pszynnyj
60 g mōnki kartołflanyj[16]
120 g masła
trocha pokrōnych[17] pistacji
Filowanie:[18]
200 g masła
100 g cukru pudru (we recepcie bōło 200 g, ale to wyszło take słodke, że jedna moja kōmratka padała,[19] że już tera bez cały tydziyń niy bydzie musiała cukrować[20] tyju[21])
200 g rozpuszczōnyj[22] szokolady
aromat waniliowy abo wydropany ze środka laski waniliowyj miōnższ
Nojprzōd[23] trza narychtować[24] tyn filung. Rozpuśćcie sie szokolada w jaki misce nad wrzōncōm wodom. Masło rozrōbcie mikserym na smiytōnka- normalnie trza by to uciyrać i jak mołcie[25] za kans[26] czasu, to sie mogecie wziōńć jako miska, warzecha i to bez pó[27] godziny uciyrać. Inksi niech włōnczōm mikser i nawet zaroz mogōm do tego dodać tyn cuker i to fajnie rozmiyszać. Potyn yno dodejcie tam ta szokolada, trocha pomiksujcie i fertich.[28]
Tera sie bierymy za ciasto. Jajca ubijcie ze cukrym na garcu, we wtorym[29] wrze woda, ale dejcie pozōr,[30] żeby ta miska niy wlazła Wōm całoł do tego garca i żeby niy bōło za ciepło, bo sie te jajca zetnōm i po robocie. Potyn ściōngcie miska z tego gorka, dejcie przesiōne mōnki i łozpuszczōne masło. Piec rozgrzyjcie na 160 stopni. Wejście sie tako wiynkszo blacha- tako, co to je na wyposażyniu pieca. Rozciōngcie na ni[31] papiōr do pieczynia i wylyjcie na niego te ciasto. To, że we recepcie niy ma proszku do pieczynia, to niy je fyjler,[32] bo w tamtych czasach jeszcze niyftorzi go niy używali, a i bez tego proszku mie to fajnie wyrosło. Wrojście[33] blacha do pieca na 20 min- jak sie ciasto zrobi take barzi złote, to wyciōngejcie. Potyn rozciōngcie sie na stole ryncznik do naczyń, przeciepcie na niego upieczone ciasto i ściōngcie z niego papiōr do pieczynia. Tera posmarujcie je po wiyrchu[34] tym filungym i spróbujcie zawinōńć je jak rolada- yno niy okryncejcie ji[35] niciom 😉 Dobrze by bōło przełożyć te ciasto na papiōr do pieczynia, bo bydymy je za chwila całe smarować szokoladowōm kryjmōm. Nim to zrobiymy, oberznijcie na szryjk[36] kōńcōwki tyj rolady i bierymy sie za szmirowanie.[37] Jak już nasz cały piyniek bydzie szokoladowy, to po wiyrchu posujcie[38] go jeszcze pokrōnymi pistacjami, dejcie go na trocha do lodówki, żeby ta kryjma nōm stwardła i fertich. Smacznego 🙂
[1] koleżanka
[2] od
[3] mama
[4] zaraz
[5] skąd
[6] wiem
[7] nieraz
[8] jest
[9] książka kucharska
[10] uczcić
[11] przepis
[12] dawać
[13] lekko
[14] popatrzy
[15] mąki
[16] ziemniaczanej
[17] pokrojonych
[18] nadzienie
[19] powiedziała
[20] słodzić
[21] herbaty
[22] stopionej
[23] najpierw
[24] przygotować
[25] mają Państwo
[26] dużo
[27] pół
[28] gotowe
[29] którym
[30] uważajcie
[31] niej
[32] błąd
[33] włóżcie
[34] górze
[35] jej
[36] ukośnie
[37] rozsmarowywanie
[38] posypcie
Dodaj komentarz