Bōłech ostatnio we Modenie we Italiji1, a właśnie tam rychtujōm2 słynny na cołkim świecie ocet balsamiczny: Aceto Balsamico di Modena. Czytołech, że Italoki3 czynsto bierōm go do rychtowania miysa i tak mie to zainspirowało, że napoczło sie wynŏkwianie4 😉 I tu mi tyż do rynki wleciały suszōne tōmaty, oregano… i już prawie bōło fertich5.
1 kula szinki
gŏrść6 suszōnych tōmatōw (jŏ miołech take blank7 suche, a niy te we oleju, choć mogecie tyż dać take)
pŏra łyżek octu balsamicznego
cebula
trocha oliwy (2-3 łeżki) i masła (1 łeżka dlo smaku)
łeżeczka oregano
sōl i pieprz
Podpiyczcie szinka na tyglu8– jak mŏcie taki niyprziwiyrajōncy, to nawet mogecie jōm przipiyc na suchym abo dejcie yno trocha masła klarowanego. Niyskorzyj wciepcie do brytfanki cebula, tōmaty, oregano, sōl, pieprz, ocet, oliwa, masło, 1/4 szklōnki wody i ta leko przibrōnŏcōnŏ9 szinka. Niech sie tera ta naszŏ świnia powarzi10 na małym ôgniu bez 2-3 godziny (brytfanka przikryjcie pokrywkōm). Pamiyntejcie, żeby jōm tyż przewrōcić na drugŏ strōna. Jak już miyso bydzie miynke, to je wyciōngcie11 ze gorka, zblyndujcie zōłza i sprōbujcie jōm trocha odparować (niech sie powarzi bez przikrycia). Pokrejcie miyso, dejcie je jeszcze na chwila do brytfanki i mogecie sie rychtować do jedzynia. Smacznego 🙂
1Włoszech
2robią
3Włosi
4wymyślanie
5gotowe
6garść
7całkiem
8patelnia
9przypieczoną
10pogotuje
11wyjmijcie
Dodaj komentarz