Szpargel ze holynderskōm zōłzōm i łososiym (Szparagi z sosem holenderskim i łososiem)




 

Co potrza?

 

pynczek szparglu- biołego abo zielōnego

(ale jak mołcie w dōma karlusa[1], co sie lubi pojejś, to taki pynczek-500g- to łon wciōngnie sōm, to sie lepi[2] kupcie dwa)

wyndzony łosoś- joł tam nie wia[3], wiela Wy zjycie, mie i moji Babie[4] stykło 150 g

 

Zōłza holynderskoł

 

¼ kostki masła

2 żōłtka

sok ze ćwierci citrōłny

sōl i pieprz

 

Tyn bioły szpargel to niystety trzeba łobrać- łostrugać takōm strugaczkōm do warzyw- i łobeżnōńć kōńcōwka, bo łona je niyroz[5] twardoł jak dżewo[6]. Ale tego łebka niy łobiyrejcie! Niyrozki to trza wyciepnōńć i 1/3 szpargla. Jak fto lubi szporować[7], to mu sie wtedy serce łomie, ale co zrobić, jak trza, to trza. A te łobiyranie to je takoł pierōńskoł robota, że jak niy mołcie ciyrpliwości, to sie wejście tyn zielony szpargel. Łōnego to sie yno myje, potym sie go kołżdego łosobno przeginoł i jak pynknie[8], to ta czyńść łod gōwki[9] łostołwiołcie, a tyn rest raus[10]. Jak niy mołcie takego specjalego garca do warzynia szparglu, to musicie go powiōnzać- niciōm abo jakōm dratwōm[11]. Warzi sie go tak barzi[12] na parze, do garca nalyjcie trocha wody i jak sie już baje warzić[13], to postołwcie tam tyn szpargel. Tyn zielōny to sie musi warzić tak dziejsiyńć minut, a tyn bioły to z piytnołście.

 

Jak go tam wsadzicie, to szybko sie zrōbcie ta zōłza. Z umytych jajcōw- nojlepi to je nawet leko sparzić wodōm- do miski sie dejcie te 2 żōłtka, a te biōłko to sie wciepcie na patelnia, bo co sie moł zmarnować. Wyciście cytryna, dejcie sōl i pieprz i miksujcie. Wlywejcie rozpuszczōne masło i dali miksujcie. Nojlepi to na trocha dać ta miska na garniec z warzōncōm sie wodōm, to sie to jeszcze fajni ubije na ty parze. I fertich.[14]

 

 

Wciepcie to wszystko na talyrz- niy musicie sie tak bawić, jak joł na tym zdjyńciu- łoblyjcie tōm zōłzōm i smacznego:)

 

Szpargle- Chop w kuchni 2

 

[1] faceta

[2] lepiej

[3] ja tam nie wiem

[4] Żonie

[5] czasem

[6] drewno

[7] oszczędzać

[8] pęknie

[9] główki

[10] resztę wyrzucamy

[11] sznurkiem

[12] bardziej

[13] gotować

[14] gotowe




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*