Na świyntego Marcina pōnoś musi być gańś abo gyńś- te biołe gyngajōnce stwory majōm na Ślōnsku roztomajte1 miana.2 Jak żech bōł mały, to my chowali3 gańsi, bo to trza bōło chopcōm piyrza na pierziny naszykować, a że we sklepach bōło pusto, a tako gańś wymagań srogich niy mo, to i sie łone4 kole chałpy łajzioły.5 Niystety jedyn stary gōńsior mie rołz tak pogōniōł6 i poszczypoł po purzitkach,7 że do dzisiej spokojnie kole gańsi przelyjś niy umia. Chyba, że już bez piyrza siedzi we lodōwce, to tako sie nawet lubia przikludzić8 do dom, a potyn jōm fajnie ogrzołć we jaki brytfance abo piekarniku 😉
Co potrza?
1 pierś ze gańsi
sok ze 2 apfylzinōw
2 suszōne figi
keliszek różowego wina (abo biołego)
ździebko9 gałki muszkatałowyj
sōl i pieprz
Jo sie z tōm gańsiōm niy smolōł,10 żech jōm wciep do brytfanki ze tym sokym, winym, suszōnymi figami, gałkōm, pieprzym (soli dołech11 trocha późni) i żech jōm tam dusioł 45 min. Kebyście mieli czas, to mogecie ze tych wszyskich składników zrobić marynata i te miyso12 w ni trzimać bez noc, żeby sie fajnie przegryzło.
Jak już sie te miyso podusiōło (jak byjście je dusiyli wiyncyj niż godzina, to by bōło jeszcze lepi, ale joł13 żech już bōł taki godny14, że żech dużyj15 niy mōg16 szczimać17 😉 ), to je we odkrytyj brytfance wrołźcie18 na pó19 godziny do nagrzōnego na 200 stopni piekarnika. Potyn wyciōngcie miyso ze brytfanki, a do zōłzy20 dodejcie trocha mōnki i mogecie jōm tyż zblyndować, żeby sie te figi fajnie złōnaczōły.21 Podgrzyjcie ta zōłza jeszcze trocha, żeby zgynstniała i biercie sie za jedzynie. Do taki gańsi to pasujōm i kloski, i kartołfle, i frytki… nie ma co dużyj pisać: smacznego 🙂
1różne
2nazwę
3chodowali
4one
5chodziły
6pogonił
7pośladkach
8przynieść
9szczyptę
10nie marnowałem zbytnio czasu
11dałem
12mięso
13ja
14głodny
15dłużej
16mógł
17wytrzymać
18włóżcie
19pół
20sosu
21w tym przypadku: zmiksowały
Dodaj komentarz